Reunió anual de la Xarxa Espanyola de la Fundació Anna Lindh

Reunió anual de la Xarxa Espanyola de la Fundació Anna Lindh

El passat 13 i 14 de setembre va tenir lloc a la Casa Àrab de Madrid la XVIII reunió anual de la Xarxa Espanyola de la Fundació Anna Lindh (REFAL) en la què van assistir una seixantena de persones representants de 54 entitats de l’estat espanyol.

La trobada, que es va iniciar amb un recordatori sobre la situació dels drets humans a la Mediterrània, va servir per fer balanç del curs anterior, i en paraules de Josep Ferré, de l’IEMed (Institut Europeu de la Mediterrània que lidera aquesta xarxa), “s’ha reforçat el contingut i la capacitació així com els intercanvis entre entitats”, demanda ja expressada en la reunió anual de 2016. Tot i els avenços cal, però, buscar una certa especialització que sembla “no acaba de funcionar”.

També es va passar revista a les diferents trobades internacionals (Malta, Sousse i Nàpols) realitzades en el si de la Xarxa, i on s’havien treballat temes com dones i immigració, empoderament, tecnologies… i s’està a l’espera de l’edició del document que reculli les reflexions d’aquestes trobades.

Es renova el comitè executiu

Al llarg de la trobada es va procedir a l’elecció de part del comitè executiu, format per 6 entitats de les 159 organitzacions que conformen la REFAL, i que s’han de renovar cada tres anys. Així, les entitats escollides van ser: l’Observatori Blanquerna de Barcelona; la Fundació General de la Universitat de València, i l’Associació Azarquiel de Sevilla.

Posteriorment es va realitzar la jornada de capacitació sobre “La importància de la comunicació i algunes eines imprescindibles”, a càrrec del periodista Xavier Obach Domènech. El “Taller pràctic per a dissenyar campanyes per a la participació ciutadana”, a càrrec del periodista Xosé Ramil. I la Màster Class i taller sobre “La gamificació al servei de la innovació social, a càrrec de l’entitat Factor 5.

La trobada va acabar amb una crida a la participació activa de les entitats que conformen la REFAL i al seu intercanvi i coneixement. La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i la Xarxa Europea de Dones Periodistes van participar en aquesta trobada gràcies, també, a la col·laboració de la FOCIR (Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes).

Fundació Anna Lindh

És una entitat intergovernamental en la qual hi participen els països de la Unió per la Mediterrània (UpM), la Unió Europea i la Lliga dels Estats Àrabs. La seu està ubicada a la ciutat egípcia d’Alexandria, i en l’actualitat està formada per 42 xarxes nacionals de l’espai Euromed i compta amb més de 4000 organitzacions de la societat civil.

La Fundació Anna Lindh (FAL) treballa com una xarxa de xarxes, i el seu objectiu principal és apropar les persones de l’espai Euromed per promoure el respecte a la diversitat i el diàleg entre la ciutadania de diferents cultures, orígens i creences. Per això impulsa iniciatives regionals i activitats locals de la societat civil que defensin el respecte per la diversitat, la dignitat dels drets humans, la defensa de la pau, i la democràcia.

La FAL porta el nom de la política europeista i socialdemòcrata sueca, Anna Lindh, assassinada durant la campanya per l’adopció de l’euro com a moneda oficial al seu país, l’any 2003.