La Xarxa Internacional de Periodites amb Visió de Gènere participarà a la 62 sessió de la CSW de l’ONU

La Xarxa Internacional de Periodites amb Visió de Gènere participarà a la 62 sessió de la CSW de l’ONU

Del 12 al 23 de març la seu de Nacions Unides a Nova York acollirà la 62ena sessió de la Comissió Jurídica i Social de la Dona (CSW) on es tractaran dos grans temes: el primer d’ells i com a principal, el referent a les dones en l’àmbit rural. I el segon, com a revisió, el de les actuacions dutes a terme en el capítol J de la declaració de la Conferència Internacional de Pequín de l’any 1995 (ja tractat en la 47 sessió de l’any 2002) sobre dones i mitjans de comunicació.

Acto sobre violencias a mujeres periodistas en la 62 CSW

I evidentment aquesta revisió afecta tan profundament a les dones que són i exerceixen el periodisme, per això, algunes de les periodistes que integrem la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT), i la Xarxa Europea de Dones Periodistes (com a membres del Consell Nacional de Dones de Catalunya-CNDC) conjuntament amb periodistes d’arreu del món de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIPVG), han decidit aportar-hi un granet de sorra a través de la convocatòria de dues taules rodones que es celebraran el dia 13 de març.

En la primera s’hi podrà debatre sobre la situació i l’ofici de periodistes amb profesionals de Suècia, Argentina i Mèxic, i en la segona sobre la “Violència contra les dones periodistes” en el context llatinoamericà, amb representants de CIMAC, Red Nacional de Periodistas de Mèxic i GAMAG (Global Alliance On Media And Gender). Totes aquestes entitats estan vinculades a la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere.

Aquesta 62ena sessió de la CSW coincideix amb aquest esclat impressionant de reacció de dones de tot el món. No solament a les condicions professionals i laborals sinó que gràcies als moviments de dones nord-americanes -que van començar a sortir al carrer quan Donald Trump assumia el poder presidencial als Estats Units- que han estat el generador d’altres moviments contra l’assetjament i l’abús sexual arreu del món patit per les dones i que gràcies a grups com ara “Me Too” o ” Time Up” i “Nosaltres Som” han ajudat a crear un estat d’opinió generalitzat en que les dones han decidit dir PROU.

Acto sobre mujeres y medios de comunicación en la 62 CSW

Ja en el terreny en el que aquesta sessió de NNUU afecta a les professionals periodistes i treballadores dels mitjans de comunicació, s’ ha de remarcar que la situació de les dones en els mitjans, també al nostre país, tant a nivell professional-laboral com en la representativitat, hi ha moltes i nombroses mancances que el Llibre Blanc de la Professió Periodística a Catalunya -primer i únic gran estudi publicat, fins ara, sobre la professió periodística l’any 2006- ja havia detectat i que els darrers estudis només han fet que ampliar-ho i refermar-ho.

Aprofundir sobre aquestes qüestions i intercanviar bones pràctiques sobre la professió periodística en clau de gènere serà l’objectiu prioritari de la participació de la XIDPIC.CAT-XIPVG a la 62 sessió de la CSW.