“L’agenda global per a la igualtat ha d’incloure als mitjans o seguirà estancada”, adverteix la RIPVG

“L’agenda global per a la igualtat ha d’incloure als mitjans o seguirà estancada”, adverteix la RIPVG

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG en castellà) ha iniciat el Fòrum “Igualtat de gènere i comunicació a 25 anys de la Plataforma d’Acció de Beijing”, amb la participació de prop de 200 comunicadores de 15 països.

La Coordinació Col·legiada de la RIPVG va fer una crida a ONU Dones per a què, en la reflexió sobre l’agenda global per a la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones, posposada per a l’any vinent per la pandèmia, s’inclogui la revisió amb una perspectiva holística sobre el Capítol J “Dones i Mitjans de Difusió” de la Plataforma d’Acció de Beijing, atès que és el que major retard presenta de les 12 esferes d’especial preocupació.

En la inauguració del fòrum virtual “Igualtat de Gènere i Comunicació a 25 anys de la Plataforma d’Acció de Beijing”, la coordinació Col·legiada de la RIPVG va insistir que, en el Fòrum Generació Igualtat, programat a Mèxic i París per a l’any vinent, ha d’incloure als mitjans de comunicació i el periodisme feminista, o en cas contrari es corre el risc d’estancament o fins i tot de retrocés.

“És necessari que, en els sis temes establerts en les Coalicions d’Acció, previstes en el Fòrum Generació Igualtat, s’inclogui una perspectiva holística sobre el Capítol J “Dones i Mitjans de Difusió” (tradicionals i plataformes digitals), considerant el paper tan important que constitueixen com a agents de canvi, per a aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones”, va expressar Rosa María Rodríguez Quintanilla, Co-Coordinadora de la RIPVG.

“Ara, amb l’arribada de la pandèmia i a 25 anys de la IV Conferència Mundial sobre la Dona, els avanços per a la igualtat estan en risc, l’amenaça del retrocés està més present que mai i els desafiaments en matèria de comunicació i gènere continuen sent enormes”, va agregar en el Fòrum virtual, que duu a terme la RIPVG en el marc del 15 aniversari de la seva fundació.

“Com a Xarxa, observem amb preocupació que el Capítol J, relatiu a les Dones i els Mitjans de Difusió, és el que major retard presenta dels 12 temes prioritaris de la Plataforma d’Acció de Beijing, i els països no dediquen suficients esforços en polítiques públiques i pressupost que condueixi a garantir el dret a la informació i comunicació amb perspectiva de gènere, incloent i no discriminatòria”, va explicar Alícia Oliver, Co-Coordinadora de la RIPVG.

Va recordar que, el Monitoratge Global de Mitjans del 2015 va revelar l’estancament en la representació de les dones com a protagonistes de les notícies, doncs igual que en 2010, només el 24 per cent de les persones que són entrevistades, vistes o escoltades en els mitjans i plataformes digitals, són dones. En l’accés a la propietat i la direcció de les corporacions mediàtiques tampoc hi ha suficients avanços, si considerem que més del 80% són ocupades per homes.

Per altra banda, Miriam Bobadilla, també Co-Coordinadora de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere va manifestar que en l’última dècada han assassinat a més de 70 dones periodistes. “I avui s’han exacerbat les violències contra la premsa”.

A més, en aquests mesos de confinament, les condicions de vida de les dones periodistes i l’exercici de la llibertat d’expressió, s’han vist més afectades. “Les violències, els atacs en línia, la criminalització, els acomiadaments i la precarització salarial que ja enfrontàvem abans de la contingència sanitària, ara afecta a moltes més periodistes que abans de la pandèmia”.

En el Fòrum virtual “Igualtat de Gènere i Comunicació a 25 anys de la Plataforma d’Acció de Beijing, xarxes de periodistes nacionals i regionals, adherides a la RIPVG van presentar els diagnòstics en matèria de comunicació i gènere realitzats a l’Argentina, el Brasil, Colòmbia, Xile, Catalunya i Mèxic.

En un altre Panell van reflexionar sobre la relació entre la seguretat i la llibertat d’expressió de les dones periodistes.

Així mateix van retre homenatge In memoriam a les periodistes que van ser assassinades en l’última dècada i van recordar a lxs integrants d’aquesta Xarxa Internacional que van morir en els últims anys.