Es presenta el Projecte de Monitoratge Global de Mitjans (GMMP)

Es presenta el Projecte de Monitoratge Global de Mitjans (GMMP)

Un cop més la Xarxa Europea de Dones Periodistes ha participat en l’estudi realitzat a l’Estat espanyol. Aquest estudi forma part de la investigació mundial que es presenta en el marc de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (66 edició de la CSW) el 25 de març de 2022. I entre les seves conclusions es diu que es necessitaran gairebé set dècades més per tancar la bretxa d’igualtat de gènere en els mitjans.

El GMMP és la recerca més extensa i de major durada del món sobre gènere en els mitjans de comunicació. La recerca es va dissenyar per capturar una instantània del gènere en un dia noticiós “ordinari” en els mitjans de comunicació mundials. Un dia de notícies ordinari es defineix com aquell en el qual l’agenda de notícies conté la barreja corrent de reportatges, articles quotidians sobre política, economia, problemes socials, delinqüència i altres temes.

Va començar el 1995 quan voluntaris i voluntàries de 71 països de tot el món van monitorar la presència de dones en les seves notícies nacionals de ràdio, televisió i premsa. El monitoratge dels mitjans de comunicació s’ha repetit cada cinc anys des de llavors, fent un balanç dels canvis en les dimensions de gènere del contingut dels mitjans de comunicació i recopilant dades estadístiques sobre nous indicadors.

Espanya col·labora en el Projecte Global de Monitoratge de Mitjans des del seu inici i participa en els informes nacionals des que es van iniciar en l’edició de 2005, gràcies a la iniciativa de la Associació de Dones Periodistes, la Xarxa Europea i el Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’any 2015, el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va coordinar les tasques de selecció i anàlisi. En aquest any 2020 la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat de Màlaga ha pres el relleu i ha coordinat als diferents subequips de les diferents comunitats autònomes.

Veure Informe Espanya i Informe Mundial