Ca la Dona: Un espai viu (Barcelona – Catalunya)

Ca la Dona: Un espai viu (Barcelona – Catalunya)
Vestíbul d'entrada de Ca la Dona

logocaladona

Ca la Dona és un espai de trobada i relació entre dones i grups de dones, obert a la participació i a les propostes de les dones que ho desitgin. És un espai físic, però, sobretot, simbòlic, un lloc d’experiències polítiques, de reflexió i producció de pensament.

Aquest espai vol ser un lloc de referència, tant per a les dones del Moviment, com per a les que encara no el coneixen, però que tenen interessos comuns i volen apropar-s’hi. Vol ser un espai on l’heterogeneïtat serveixi d’enriquiment col·lectiu gràcies al debat i a la reflexió conjunta. Un espai on cada grup pugui organitzar i desenvolupar les seves activitats: on es puguin fer actes culturals, trobades, manifestos… un espai que sigui el de les dones que es belluguen per tal de fer trontollar tot allò que ens oprimeix.

L’experiència de viure el feminisme compartint els projectes de construir un espai de dones i per a dones, i de canviar el món, no ha estat gens fàcil; però realment, ha estat engrescador. Anys d’alegries i de penes, d’il·lusió i desencís, de reconeixement i d’oblit… de moviment permanent. Durant aquests anys, molts han estat els grups que es trobaven a la casa; alguns han desaparegut, se n’han creat de nous i, en general, moltes són les dones que d’una manera o una altra han fet que Ca la Dona sigui un punt de referència del Moviment Feminista de Catalunya.

 

De com va néixer Ca la Dona: hereves d’una llarga tradició

Les dones de Barcelona tenim una llarga tradició de creació d’espais propis. Des del 1889 podríem recórrer la història de locals que compaginaven activitats instructives i recreatives amb una clara voluntat d’incidència

entradaCalaDona

entradaCalaDona

política i social.

El moviment feminista a Catalunya té la seva eclosió l’any 1976, després de prop de quaranta anys de silenci forçat, en les Primeres Jornades Catalanes de la Dona. S’hi reuneixen grups de dones de diverses ideologies, oficis, extracció social i concepció feminista i ja és present la necessitat d’un espai. La història dels espais de dones a Barcelona ha estat sempre una reivindicació del Moviment Feminista. Però ha passat per millors i pitjors èpoques.

El 1985 se celebraren a les Llars Mundet de Barcelona les jornades 10 anys de Lluita del Moviment Feminista. A partir d’aquell moment es renoven les forces i es féu evident la necessitat de tenir un local a la ciutat, on es poguessin reunir tots els grups i totes les dones que formaven part del Moviment. Després de llargues negociacions amb l’Ajuntament de Barcelona sense resultats, el 19 de març de 1987, en una assemblea a la seu de la FAVB, decidíem, amb l’energia pròpia d’un desig llargament acumulat, l’ocupació d’un local municipal del carrer Font Honrada del barri del Poble Sec. Dos dies després, a les 12 del migdia del dissabte 21 de març, un centenar de dones començàvem una ocupació que va durar onze dies i a la qual la Guàrdia Urbana va posar fi utilitzant gasos lacrimògens.

Tot plegat, l’enrenou va ser considerable: arribaven telegrames i tot tipus de mostres de solidaritat d’arreu i, paral•lelament, els actes al carrer donaven a conèixer públicament allò que demanàvem. Finalment, a l’octubre de 1987 s’arriba a un acord amb l’Ajuntament, que es compromet a subvencionar un local: Ca la Dona neix el juny de 1988, en un pis llogat a la Gran Via.

 

Grups

Reunió a Ca la Dona

Reunió a Ca la Dona

Des d’aquell any 1988 en què les dones i els grups de dones pioners van donar forma a Ca la Dona, molts grups de dones feministes s’hi han trobat. Alguns han desaparegut, però se n’han afegit d’altres i se n’han creat de nous i tots, d’una manera o altra, han fet que Ca la Dona sigui un punt de referència del moviment feminista de Barcelona.

Ca la Dona, com a espai obert i plural, segueix oferint espai i recursos. Els grups comparteixen la infraestructura de Ca la Dona i des de la secretaria se’ls ofereix informació i suports diversos en el seu funcionament: recollida de missatges i encàrrecs, de correspondència, difusió d’informació d’interès per associacions, cessió de materials diversos, contactes amb altres grups o dones, preparació d’activitats, etc.

Aquest són els grups que hi pots trobar:

Associació de Dones Juristes (abans ACDCJ)

Associació de Amistad de las Mujeres Filipinas

Comissió d’Ensenyants

Dona i presó

Dona i Salut

Dones i Treballs

Dones per Dones

E’Waiso Ipola

Feministes Indignades

Gatamaules

Grup E.L.L.E.S

Grup d’Història Oral. Fons documental d’Història Feminista

La Marxa. Marxa Mundial de les Dones contra la Violència i la Pobresa

Mirades Violeta

UMMI, Unión de Mujeres Marroquíes Immigrantes

Projecte Vaca, Associació de Creadores Escèniques

Tamaia, viure sense violència

Vela de Foque

Veus Gitanes / Romano Glasûra

Xarxa de Dones per la Salut

Xarxa de Dones Immigrades

Xarxa Feminista de Catalunya

Xarxa de Dones Feministes contra la violència masclista

Les Botones

Veus de Dones

 

Grups de campanyes

Dones contra el Papa

Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït. Dret al propi cos

Comissió 8M. Agrupació puntual per organitzar cada any la moguda 8 de març.

 

Contacte:

Carrer Ripoll, 25 – 08002 Barcelona

www.caladona.org

e-correu: caladona@caladona.org