“És urgent la creació d’un Gabinet per la justícia social, econòmica i feminista”

“És urgent la creació d’un Gabinet per la justícia social, econòmica i feminista”

Foto: Rubén Moreno

Així de contundent es mostraven les membres del Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC) que es van reunir, via online,  amb el president de la Generalitat, Quim Torra, el passat dimarts 19 de maig.

L’interès de la reunió era poder traslladar les demandes del CNDC per a que el Govern doni una resposta a la COVID-19 “posant al centre la vida de forma justa, sostenible i feminista”. Així, les representants del Consell van lliurar al president un primer esborrany amb tres prioritats transversals:  Assegurar la representació igualitària de les dones en tota la planificació de respostes a la COVID-19 i la presa de decisions. Impulsar el canvi transformador per a la igualtat abordant l’economia de les cures, remunerada i no remunerada. I incorporar la perspectiva de gènere en l’abordatge per a la resposta de l’impacte socioeconòmic de la COVID-19.

El document, que té en compte l’enfocament d’interseccionalitat, està estructurat en quatre eixos i amb les demandes claus per garantir cada un d’aquests àmbits, que són: La democràcia i els drets humans de les dones. Els drets de les dones en situació de violències masclistes. Posar al centre la cura: garantint els drets de les dones i l’economia feminista. I garantir el dret a la salut i els drets sexuals i reproductius.

A més,  van manifestar que el Secretari General de Nacions Unides, António Guterres,  i altres organismes internacionals i europeus ja han assenyalat que atendre les necessitats de les dones enfortirà la resposta davant la COVID-19 i que cal incorporar la perspectiva de gènere en la resposta davant d’aquesta pandèmia.

El president es va mostrar d’acord amb la proposta de creació d’aquest nou Gabinet que ha de coliderar juntament amb el CNDC, i va manifestar que “si volem construir un futur nou necessitem més que mai la perspectiva de gènere”.

Cal recordar que el CNDC és l’òrgan consultiu del Govern en matèria d’igualtat i polítiques de gènere, i que depèn de l’Institut Català de les Dones (ICD). En l’actualitat està format per 427 entitats, les quals treballen des de diferents àmbits a partir dels grups de treball que fan propostes concretes.

Reunió del Consell

Algunes de les participants del Consell amb el president

A la trobada hi van participar per part del Consell Montserrat Pineda, vicepresidenta 2a, i les representants dels següents grups de treball: Laia Rosich, del GT per a l’Abordatge de les violències masclistes; Núria Viñas, del GT Dones, empresa i economia; Marta Busquets del GT de Salut; Asmae Zarioui, del GT Migrades i refugiades; Alícia Oliver, del GT Participació internacional; Sílvia Aldavert, del Grup del GT de ODS i Agenda 2030; Carme Riu, del GT Dones amb discapacitats; Cristina Pulido, del GT Dones i mitjans de comunicació; Anna Maria Sastre, del GT Dones grans i Neus Pociello, del GT ad hoc per a la millora de funcionament del CNDC i la modificació del Decret que el regula.

Per part del Govern, a més del cap de l’Executiu també hi eren presents la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i la presidenta i la directora de l’ICD, Laura Martínez i Núria Ramon, respectivament.

Ara, només queda que convoquin aquest nou Gabinet per la justícia social, econòmica i feminista per a que comenci a caminar.