Antigènere, antifeminisme i dones periodistes atacades

Antigènere, antifeminisme i dones periodistes atacades

El Departament d’Estudis de Gènere de la Universitat de Lund (Suècia) va realitzat el passat 8 de setembre, el workshop “Antigènere, antifeminisme i dones periodistes atacades”, amb l’objectiu d’oferir un espai de diàleg Nord Global- Sud Global i on hem participat per explicar diversos projectes en els quals estem treballant.

Les ponents van ser Ana Valdés, periodista i escriptora uruguaiana. Shora Esmailian, periodista iraniana. Åsa Ohlsson, periodista sueca, impulsora d’una xarxa de suport amb els periodistes bielorussos. Alícia Oliver, coordinadora de la Xarxa i de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG), i va ser moderat per Diana Mulinari, sociòloga i investigadora del Departament d’Estudis de Gènere de la Universitat de Lund.

Les dones periodistes s’enfronten a atacs en línia i fora de línia que posen en perill la seva seguretat: aquests atacs poden anar des de la violència, l’estigmatització, el discurs d’odi sexista, el trolling, l’agressió física, la violació i fins i tot l’assassinat. Diferents estudis han demostrat que les dones periodistes són objecte d’atacs a Internet en molta major mesura que els seus col·legues masculins, i que les amenaces que reben estan molt sexualitzades i se centren en els seus trets físics, el seu origen ètnic o cultural, més que en el contingut del seu treball. Com a resultat, aquestes amenaces tendeixen a silenciar les veus de les dones periodistes i a minvar la llibertat d’expressió en interrompre el valuós treball de recerca periodística. També distorsionen el panorama dels mitjans de comunicació en amenaçar la diversitat i perpetuar les desigualtats tant en les redaccions com en les societats.

Des de la Xarxa Europea hem explicat el treball que estem organitzant de cara a la II edició del Parlament de les Dones que se celebrarà el pròxim 24 de novembre en el Parlament català i en el qual es visibilitzaran els diferents tipus de violències que afecten les dones. Des de la Xarxa estem organitzant el Grup I que té a veure amb la violència digital, violència mediàtica i violència política contra les dones. Un tema que toca de ple en l’objectiu del workshop.

Vam aprofitar també per presentar la publicació “Comunicar la Mediterrània amb mirada feminista”, que recull les ponències de la trobada realitzada a Barcelona i en el qual van participar 10 periodistes de la riba sud del Mediterrani.

Finalment, i com a representants de la RIPVG, vam poder explicar el treball realitzat per la Comissió d’Alertes que, des del 2009 documenta, fa seguiment i participa en campanyes en suport a dones periodistes que han sofert algun tipus de violència per exercir la seva labor. Una violència que creix per la intolerància a la crítica, per la corrupció i la impunitat quan es tracta d’atacs a la llibertat d’expressió.

Entre els diversos acords sorgits en el taller cal dir que es va aprovar el formar part de la Comissió d’Alertes de la RIPVG, seguir el desenvolupament i acords del Parlament de les Dones com una bona pràctica, i sumar-se a la difusió i suport amb el periodisme compromès a Bielorússia.