Angélica Jocelyn Soto Espinosa, CimacNoticias
Garantir la igualtat de gènere i l’exercici ple dels Drets Humans de les dones és clau per a la supervivència del planeta, potenciar la riquesa dels països i aconseguir la pau, van coincidir integrants de les Coalicions d’Acció i el Pacte Global de Dona, Pau i Seguretat i Acció Humanitària.
Aquest 31 de març va concloure el Fòrum Generació Igualtat, que va iniciar el passat 29 de març i del qual va ser amfitrió Mèxic. El seu objectiu va ser reunir persones funcionàries, acadèmiques i organitzacions de la societat civil per avaluar l’avanç en els drets de les dones a més de 25 anys de la Plataforma d’Acció de Beijing.
Aquesta jornada de tancament ho van iniciar les Coalicions d’Acció i el Pacte Global de Dona, Pau i Seguretat i Acció Humanitària, integrada per Suneeta Dhar, assessora sènior de la Coalició Global per a la Inclusió i Espais i ciutats segures per a dones i nenes; Ann Linde, ministra de Relacions Exteriors del govern de Suècia; Naledi Pandor, ministra del Departament de Relacions i Cooperació Internacionals del govern de Sud-àfrica; Adriana Uex, de la Comissió Política d’Infantesa i Joventut de l’Enllaç Continental de les Dones Indígenes de les Amèriques; Ursula Miniszewski, directora d’equitat de gènere del Fons Global Greengrants; Mónica Zalaquett, ministra de la Dona i Igualtat de Gènere del govern de Xile; Robert Triefus, vicepresident executiu, de Gucci; Amani Aruri, del Grup de Treball per a la Joventut Generació Igualtat de Palestina; i Sarah Hendriks, Co-líder i directora de la Coalició d’Acció i de la Divisió de Programes, Polítiques i Intergovernamental d’ONU Dones.
Amb missatges dividits per temàtica (violència contra les dones, justícia econòmica, drets sexuals i reproductius, canvi climàtic, tecnologia, moviment feminista i seguretat i pau), la Coalició va coincidir que a 25 anys de la Plataforma d’Acció de Beijing s’ha avançat molt lent en els drets de les dones.
Les panelistes també van coincidir que en alguns drets, com els drets econòmics i socials i la vida lliure de violència, la pandèmia per COVID-19 va significar retrocessos importants, per la qual cosa no és possible continuar esperant que els Estats implementin els compromisos que van adoptar fa més de 25 anys a Beijing, van assenyalar.
La Coalició va coincidir que els governs han de treballar de la mà amb la iniciativa privada i les organitzacions civils per impulsar polítiques públiques, dades i estratègies concretes la fi de les quals sigui avançar en la garantia dels drets de les dones en tots els àmbits. Això ha de ser un tema prioritari en l’agenda de tots els sectors, no un aspecte marginal al qual se’l destini un 1% del pressupost de l’erari públic, van expressar.
La igualtat de gènere, van coincidir les panelistes, no és només un objectiu a aconseguir, es tracta de la supervivència del planeta, atès que les dones són creadores i movilitzadores de la riquesa dels països, així mateix, si s’impulsa la seva participació en les esferes en les quals estan subrepresentades (com la tecnologia, els mitjans i la participació política) seran impulsores d’innovacions necessàries per a la societat moderna.
Les panelistes van recordar que ahir, 30 de març, les Coalicions d’Acció van presentar un Pla d’Acció, que és un projecte transformador amb 24 accions concretes derivades del Fòrum per aconseguir un món més sostenible i igualitari. El Fòrum Igualtat continuarà a Paris, França.