SemMéxico
La plena participació de les dones en les estratègies de sortida de la crisi derivada de la pandèmia de la COVID-19, amb èmfasi en la seva inclusió digital i en la construcció d’una societat de la cura, és indispensable per a una recuperació igualitària i sostenible a Amèrica Llatina i el Carib, van coincidir avui autoritats i funcionaris internacionals en la inauguració de la Seixantena Reunió de la Mesa Directiva de la Conferència Regional sobre la Dona d’Amèrica Llatina i el Carib que té lloc de manera virtual fins al dijous 25 de febrer.
La Secretària Executiva de la CEPAL destaca l’impuls de polítiques i aliances amb la societat civil per mantenir avanços aconseguits en drets de les dones i adverteix als governs que les operadores han de tenir clara la perspectiva de gènere.
La reunió, que compta amb la participació de les vicepresidentes de Colòmbia, Costa Rica, l’Equador i l’Uruguai, a més de Cancellers, Ministres de la Dona i autoritats dels mecanismes per a l’avançament de les dones, entre altres representants, és organitzada per la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL), que exerceix la Secretaria de la Conferència, en coordinació amb l’Entitat de les Nacions Unides per a la Igualtat de Gènere i l’Apoderament de les Dones (ONU Dones).
En la sessió d’obertura van intervenir Alicia Bárcena, Secretària Executiva de la CEPAL; María-Noel Vaeza, Directora Regional per a les Amèriques i el Carib d’ONU Dones; i Mónica Zalaquett, Ministra de la Dona i l’Equitat de Gènere de Xile, en la seva qualitat de Presidenta de la mesa Directiva de la Conferència Regional sobre la Dona d’Amèrica Llatina i el Carib. També va participar de manera especial el Ministre de Relacions Exteriors de Xile, Andrés Allamand.
Alicia Bárcena va recordar que la pandèmia de la COVID-19 ha posat de manifest el caràcter estructural de les desigualtats de gènere a Amèrica Llatina i el Carib i la forta exposició de les dones als impactes de la crisi. Només en el sector de la salut, fortament pressionat per la pandèmia, les dones representen el 73,2 per cent del total de persones ocupades, amb una bretxa salarial de 23,7 per cent respecte als homes. “Hem d’impulsar accions, polítiques i aliances per protegir els avanços aconseguits en matèria de drets de les dones, evitar retrocessos i promoure una recuperació transformadora amb igualtat de gènere”, va plantejar.
Els Governs han d’actuar en tres rutes simultànies
“Per a això -va agregar- resulta urgent avançar en tres fronts de manera simultània: enfortir la institucionalitat de gènere en la resposta a la pandèmia, consolidar els sistemes d’informació de gènere i assegurar recursos suficients per a les polítiques d’igualtat”. Aquesta estratègia ha de considerar la inclusió digital i la construcció d’una societat de la cura com a bases indispensables, va dir.
María-Noel Vaeza, Directora Regional per a les Amèriques i el Carib d’ONU Dones, va assenyalar que “només amb la participació efectiva de les dones, tant en la política com en l’economia i en el social, la nostra regió sortirà airosa d’aquesta crisi”, i va destacar la Consulta Regional intergovernamental prèvia al seixantè cinquè període de sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW65) que es realitzarà durant la cita. “La nostra regió portarà una veu conjunta, moderna, una veu que surt des de Santiago per dir on hauria d’estar la dona per aconseguir una democràcia paritària”, va remarcar.
En la mateixa línia, la Ministra Mónica Zalaquett va sostenir que “és indispensable que totes les iniciatives i estratègies de resposta, recuperació i reactivació assegurin la participació de les dones en tots els àmbits i nivells i que tinguin una clara perspectiva de gènere”. “Hem vist com cada dia més països de la regió prenen aquesta direcció, usant la seva creativitat, flexibilitat i resiliència per empènyer l’Agenda Regional de Gènere, malgrat l’actual context advers: esforços fiscals dirigits a les dones, modificacions legislatives per impulsar sistemes de cura integrals, campanyes de corresponsabilitat, estratègies per a disminuir la bretxa digital i l’ús d’eines tecnològiques per a acostar els serveis d’atenció en violència contra les dones són només alguns dels exemples”, va dir.
Urgeixen al govern a complir l’acord de Santiago 2020
“Fa poc més d’un any es va realitzar en la seu de la CEPAL a Santiago de Xile la XIV Conferència Regional sobre la Dona d’Amèrica Llatina i el Carib. En aquest moment no es dimensionaven els desafiaments que hauríem d’encarar com a regió i com a país. Però ja en aquest context, avançar en el concepte d‘”autonomia de les dones en escenaris econòmics canviants” i adoptar el Compromís de Santiago va resultar molt significatiu, i potser pioner, atès que les seves conclusions es troben més vigents que mai. La Conferència Regional i la seva Mesa Directiva són plataformes que permeten impulsar la coordinació, la cooperació regional i la implementació dels acords aconseguits amb noves empentes i vigor”, va manifestar el Ministre de Relacions Exteriors de Xile, Andrés Allamand.
Durant la seva intervenció, Alicia Bárcena va alertar sobre l’augment de la pobresa i de la sobrecàrrega de treball no remunerat en les dones. La crisi, va apuntar, ha generat un retrocés de més d’una dècada en els avanços reeixits en matèria de participació laboral de les dones.
“Urgeix avançar cap a una redistribució social de les cures i impulsar l’economia de la cura com un sector dinamitzador per a la recuperació amb igualtat”, va sostenir la màxima autoritat de la CEPAL.
“Per enfrontar la crisi amb un horitzó d’igualtat i sostenibilitat, es requereixen pactes socials, polítics i econòmics que garanteixin la cura com un dret, incloguin una fiscalitat redistributiva, una provisió de béns i serveis públics de qualitat i un augment de la inversió amb diversificació productiva des d’un enfocament de gènere i interseccionalitat. I això només és possible a través d’amplis diàlegs i aliances, amb plena participació de les dones, que ens permetin avançar cap a l’efectiva implementació de l’Agenda Regional del Gènere i de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible”, va concloure.