El PE reivindica l’educació com a eina per assolir la igualtat entre dones i homes

El PE reivindica l’educació com a eina per assolir la igualtat entre dones i homes

La persistència dels estereotips de gènere és “l’obstacle més important en l’apoderament de les noies a través de l’educació”, segons destaca un informe de l’eurodiputada portuguesa Liliana Rodrigues (S&D) en què està treballant la comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere (FEMM) del Parlament Europeu.

L’esborrany del text destaca que “les eleccions educatives estan condicionades al gènere o estereotipades”, motiu pel qual “és més improbable que les dones es decantin per camps d’estudi científic o tecnològic, la qual cosa condueix a una segregació de gèneres als mercats laborals europeus”.

Segons dades d’Eurostat, el 79% dels universitaris a la UE que cursen carreres d’Educació i Formació i el 76% d’estudis relacionats amb Salut i Benestar són dones, mentre que a les carreres de Ciències, Matemàtiques i Informàtica el percentatge cau al 41% i fins al 26% en els casos d’Enginyeria. Rodrigues reclama promoure l’accés a l’educació lliure d’estereotips.


Debat i vot sobre igualtat de gènere la setmana vinent a Esdtrasburg. 
Cada any la comissió FEMM aprova als volts del 8 de març una resolució on valora els progressos en igualtat entre dones i homes a la UE. Enguany, el text del qual n’és ponent l’eurodiputat belga Marc Tarabella (S&D) i que serà debatut dilluns, 9 de març, a la tarda i votat dimarts a migdia denuncia que, al ritme actual, la igualtat salarial no serà una realitat fins al 2084.educacio_universitaria_parlament_europeu

El text també fa autocrítica sobre la situació a les institucions europees després de les eleccions del passat mes de maig: “37% dels diputats al nou Parlament Europeu, 9 de cada 28 nous comissaris i 7 de cada 28 jutges del Tribunal de Justícia de la UE són dones”.

Més específicament, el text reclama a la Comissió Europea i als Estats membres l’establiment d’un permís de paternitat remunerat d’una durada mínima de deu dies laborables; lamenta el bloqueig al Consell durant quatre anys de la proposta de Directiva sobre el permís de maternitat i insta als Estats membres a reprendre les negociacions al respecte; i també insisteix en què les dones han de tenir el control sobre la seva salut i els seus drets sexuals i reproductius, “en particular mitjançant un accés fàcil a la contracepció i a l’avortament”.
Estratègia per a la igualtat després de 2015
El Parlament Europeu està treballant en les noves prioritats en matèria d’igualtat entre dones i homes, en tant que l’estratègia 2010-2015 arriba al seu fi. L’eurodiputada alemanya Maria Noichl (S&D), ponent de l’informe d’iniciativa, demana a la Comissió que desenvolupi i adopti una nova estratègia que tingui com a meta “acabar amb la discriminació de totes les dones i els homes en els seus diferents aspectes (ètnia, classe social, orientació sexual, identitat de gènere, discapacitat, religió, ciutadania i edat)”. El text també reclama a la Comissió que introdueixi un pilar específic a l’estratègia Europa 2020 sobre la igualtat de gènere. El text serà votat en comissió parlamentària al maig.

Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, 6 de març de 2015