La periodista Sylvie Luzala denuncia que a la República Democràtica del Congo «la majoria de mitjans no parlen de la dona»

La periodista Sylvie Luzala denuncia que a la República Democràtica del Congo «la majoria de mitjans no parlen de la dona»

Text Victoria Hita

Tres detencions en els dos últims anys. Per la primera, demanar públicament la gratuïtat de l’ensenyament primari, va complir tres setmanes i mitja de presó; la segona va ser per manifestar a la televisió el significat real del 8 de març, més enllà del caràcter festiu; i per la tercera, exigir el compliment dels drets de la infància al seu país, va estar quatre dies a comissaria. La periodista congolesa, Sylvie Luzala, afirma que el pitjor sentiment que li queda de tot això és l’«humiliació».

El Grup de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya s’ha reunit aquesta setmana a la seu de Barcelona amb Luzala, especialista en periodisme d’investigació sobre violència, assetjament sexual i prostitució a la República Democràtica del Congo. A la trobada han assistit una desena de periodistes, i membres de l’Associació Catalana per la Pau, entitat que acull a la periodista fins al mes d’agost.

Sylvie Luzala ha explicat que al seu país «els mitjans no parlen de la dona» i «el que es veu i el que es diu és molt difícil en un lloc on la democràcia només és formal». A banda de les detencions, aquesta professional i la seva família han rebut amenaces anònimes i trucades que «creen tensions i problemes psicològics que s’estenen més enllà del nucli familiar», ja que impliquen un rebuig de la comunitat. Luzala ha denunciat que «els mitjans estan al servei de les empreses i creen notícies per anar contra grups mediàtics», un fet que, segons les persones assistents al debat, no és exclusiu de la República Democràtica del Congo. Igual que tampoc ho és la situació de la dona: la lluita perquè sigui reconeguda a la societat amb els mateixos drets que un home. «El meu país és la capital mundial de la violència contra la dona en els àmbits familiar, militar i institucional». Un exemple és a les llistes electorals dels partits polítics, on no apareixen dones quan són elles les que impulsen projectes i lluites per defensar drets humans universals. L’element diferenciador d’injustícia respecte a d’altres països és la convicció religiosa de la societat, que dificulta el reconeixement de la dona.

«Fills del diable»
Sylvie Luzala presideix el Consell d’Administració de l’associació Étoile du Sud, defensora dels drets de la dona i els infants en el context d’un país en guerra durant més de vint-i-cinc anys. En aquest sentit, considera que «la violència sexual és un arma de guerra, ja que les dones víctimes d’aquesta violència quan queden embarassades viuen el rebuig, la condició religiosa impedeix que avortin i les criatures es converteixen en fills del diable», és a dir, en nens i nenes del carrer, i també són captats per grups armats convertint-los en infants soldats. La periodista denuncia que ni el Ministeri de l’Interior ni el de Defensa disposen d’estadístiques dels nens soldats i es lamenta de la «complicitat internacional en l’existència d’almenys 200 grups armats en el país». Ha recordat que «en els vint-i-set anys de guerra cadascun dels tres presidents ha format el seu exèrcit i ara ens trobem amb una proliferació d’armes i de bandes de joves finançades per països del voltant». Tot i reconèixer que el país ha anat millorant durant la transició que viu cap a la democràcia, «el canvi no és d’un dia per l’altre: les primeres mesures que cal abordar són eliminar les presons ocultes i fer visibles les dones».
Sylvie Luzala, periodista, activista i mare, assenyala que l’estada a Barcelona li està servint per reflexionar en la distància sobre els riscos de la professió, prendre més prevencions a la tornada i ser més conscient dels perills del seu treball.

Grup de treball de Periodisme Solidari
A més d’aquest esmorzar amb la periodista congolesa i la trobada amb tres periodistes mexicans acollits a la ciutat gràcies al programa municipal “Barcelona acull periodistes de Mèxic”, el grup ha iniciat un cicle de debats sobre “Conflictes oblidats”, el primer dels quals es va realitzar el passat mes de març sobre la situació actual a Nicaragua. El segon debat es farà el mes de juny sobre l’augment de la desinformació al Perú i les repressions a periodistes.
El proper 17 de maig, a la sala d’Actes del Col·legi de Periodistes es presentarà la investigació i el documental realitzat per dos periodistes mexicans sobre “la petjada del fentanil a Catalunya”, una investigació que tracta sobre els càrtels del narcotràfic de Mèxic en aliança amb la màfia xinesa.

 


Sylvie Luzala, flanquejada per membres del Grup de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes i de l’Associació Catalana per la Pau