L’activista i advocada palestina Sahar Francis visita el Col·legi de Periodistes

L’activista i advocada palestina Sahar Francis visita el Col·legi de Periodistes

Membres de la comissió de Periodisme Solidari s’han reunit amb la presidenta d’Addameer, una ONG que treballa en la defensa jurídica de la població palestina empresonada.

Durant la trobada amb periodistes, Sahar Francis va explicar que Addameeer va néixer durant la Primera Intifada per donar suport legal a les persones palestines empresonades i per portar la seva defensa jurídica tant als tribunals civils com als militars. Actualment, hi ha 6.279 presos polítics dels quals 465 són persones en situació de detenció administrativa, un procediment que permet a l’exèrcit d’Israel detenir persones de manera indefinida sense càrrecs ni judici. La majoria, també 300 menors, estan tancats en presons i centres de detenció fora dels territoris ocupats, la qual cosa dificulta les visites de les famílies, que no sempre aconsegueixen permisos per creuar a Israel. L’organització Addameer, tot i donar prioritat a l’assistència legal a presos i detinguts, també treballa fent incidència a nivell internacional. En aquest sentit, monitoritzen i documenten la situació dels presos polítics palestins i treballen colze a colze amb organitzacions de defensa dels drets humans com Amnistia Internacional, Human Rights Watch o el Comitè Contra la Tortura.

Visita de l'activista palestina Sahar FrancisPel que fa al paper de Nacions Unides en el conflicte israelo-palestí, un tema que va despertar interès entre els periodistes, Francis va explicar les enormes dificultats que tenen els relators especials de l’ONU per Palestina per monitoritzar les presons israelianes. Un dels més coneguts, Richard Falk, va ser deportar per Israel, mentre que l’actual, el canadenc Michael Lynk, no té permís d’Israel per entrar als territoris ocupats.Francis va explicar la importància de la campanya global BDS (Boicot, Desinversions i Sancions) per combatre la política d’apartheid del govern israelià contra la població palestina. De fet, es preveu que el Consell de Drets Humans de Nacions Unides faci pública al desembre la llista de les 150 empreses identificades que treuen profit dels territoris ocupats. Finalment, Sahar Francis va explicar que la solidaritat internacional amb el poble palestí és un element clau per als moviments de defensa dels drets humans que treballen a la franja de Gaza i als territoris ocupats.

Sahar Francis ha visitat Barcelona en el marc d’un programa finançat per l’Ajuntament de la ciutat amb l’objectiu d’enfortir la protecció dels presos i detinguts polítics palestins i de fer visible la situació d’indefensió que pateixen a mans de l’exèrcit d’Israel. La gira ha rebut el suport de les ONG Paz Con Dignidad i NOVACT i des de la Xarxa Europea de Dones Periodistes s’hi ha donat suport comunicatiu a través d’una periodista col·legiada per visibilitzar la tasca d’Addameer en els mitjans de comunicació de Catalunya.

Text: Arantza Díez
Fotos: Amada Santos