SemMéxico
Durant la Seixantena Reunió de la Mesa Directiva de la Conferència Regional sobre la Dona d’Amèrica Llatina i el Carib, organitzada per la CEPAL en coordinació amb ONU Dones, les autoritats van adoptar una declaració que serà presentada durant el 65è període de sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW).
Ministres de la Dona i autoritats dels mecanismes per a l’avançament de les dones d’Amèrica Llatina i el Carib van advocar per la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques de resposta a la pandèmia per superar les múltiples formes de violència i desigualtat que afecten les dones, i van reafirmar el seu compromís de prendre totes les mesures necessàries per accelerar l’efectiva implementació de la Convenció sobre l’Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW), la Declaració i Plataforma d’Acció de Beijing i l’Agenda Regional de Gènere per contribuir així a una recuperació transformadora, sostenible i amb igualtat de gènere.
Les representants van participar entre el dimarts 23 i el dijous 25 de febrer en la Seixantena Reunió de la Mesa Directiva de la Conferència Regional sobre la Dona d’Amèrica Llatina i el Carib, organitzada per la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL) en coordinació amb l’Entitat de les Nacions Unides per a la Igualtat de Gènere i l’Apoderament de les Dones (ONU Dones).
En les resolucions de la cita, les autoritats van acordar impulsar una Aliança regional per a la digitalització de les dones d’Amèrica Llatina i el Carib, sota el lideratge de Xile en la seva qualitat de President de la mesa Directiva de la Conferència Regional, amb l’objectiu de reduir les bretxes de gènere en les tecnologies de la informació i les comunicacions en termes d’accés, desenvolupament de competències i ús per part de les dones i les nenes i promoure la plena participació de les dones en l’economia digital.
Així mateix, es va posar en marxa el Fons Regional de Suport a Organitzacions i Moviments de Dones i Feministes, amb aportacions inicials de Mèxic i ONU Dones, agència que a més tindrà a càrrec la seva administració.
En el tancament de la trobada van participar Alicia Bárcena, Secretària Executiva de la CEPAL, María-Noel Vaeza, Directora Regional per a les Amèriques i el Carib d’ONU Dones, Gladys Acosta Vargas, Presidenta del Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW), i Mónica Zalaquett, Ministra de la Dona i l’Equitat de Gènere de Xile, en la seva qualitat de Presidenta de la mesa Directiva de la Conferència Regional sobre la Dona d’Amèrica Llatina i el Carib.
“Com hem reafirmat en aquesta reunió, la plena inclusió digital de les dones i la construcció d’una societat de la cura són indispensables per a una recuperació igualitària i sostenible. Per això, estarem impulsant, amb el lideratge de Xile, l’Aliança regional per a la digitalització de les dones d’Amèrica Llatina i el Carib, que constitueix un pas ferm cap endavant. Destaquem que l’Uruguai i Costa Rica són els dos primers països que han expressat interès a integrar al costat de Xile aquesta Aliança”, va sostenir Alicia Bárcena. “Prenem nota, també, de la comanda de la Vicepresidenta de Costa Rica, Epsy Campbell, d’impulsar un Pacte regional per les cures, que ha d’incorporar governs, empreses, organitzacions socials i a l’acadèmia”, va afegir.
Per a Bárcena, “la integració regional ha de complir un paper clau en les estratègies de sortida de la crisi i pot ser la base per a la reorientació del comerç internacional cap a una recuperació transformadora amb igualtat de gènere i sostenibilitat”.
“Aquesta no és una època de crisi, és la crisi d’una època. I una oportunitat per a construir aquest futur inspirador per a totes les dones, les joves, les adolescents i les nenes. És urgent redistribuir els temps, els recursos i el poder per transitar cap a un nou estil de desenvolupament basat en la igualtat de gènere i la sostenibilitat”, va emfatitzar.
María-Noel Vaeza, d’ONU Dones, va destacar, per part seva, “la gran declaració adoptada per les Ministres en la cita, que una altra vegada més demostra com Amèrica Llatina i el Carib arriba al món, al global, amb un consens molt progressista, que mostra que hi ha avanços i que volem més”.
«Ens preocupa la subrepresentació de les dones en la política tant a nivell nacional com local, així com en els comitès de resposta a la crisi del COVID19, especialment de dones indígenes, afrodescendents, migrants, joves, amb discapacitat, i de la diversitat sexual. És urgent accelerar reformes legislatives, normatives i polítiques innovadores i assignar-los els recursos necessaris per a erradicar les barreres estructurals que sustenten la discriminació i desigualtats de gènere. Durant aquests dies de Consulta Regional, Amèrica Llatina i el Carib ha reafirmat un posicionament d’avançada, col·locant un horitzó democràtic, paritari i inclusiu”, va dir María-Noel Vaeza.
Durant la seva intervenció, Gladys Acosta Vargas va recordar que “el mandat de compliment de la CEDAW, convenció ratificada per 189 països, no és només per al Poder Executiu, sinó també per al Poder Legislatiu i Judicial, i per als agents no estatals que tenen la mateixa responsabilitat de respectar la Convenció”, i va avançar que “estem preparant una Recomanació General sobre els drets de les dones i nenes indígenes, on la contribució dels països d’Amèrica Llatina i el Carib serà fonamental”.
La Ministra de Xile Mónica Zalaquett va subratllar que “en aquests dies, la vigència del nostre Compromís de Santiago s’ha reafirmat, constituint un instrument essencial per promoure una recuperació transformadora amb igualtat de gènere. És indispensable que de manera urgent posem el peu en l’accelerador per a la seva implementació reeixida. L’equitat no pot continuar esperant”.
Previ a la clausura, la Ministra Zalaquett va presentar la declaració de les Ministres i Altes Autoritats dels Mecanismes Nacionals per a l’Avanç de les Dones d’Amèrica Llatina i el Carib per al 65è període de sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW), que se celebrarà del 15 al 26 de març de 2021.
En la declaració, les autoritats plantegen, entre altres coses, “redoblar els esforços i el compromís perquè la paritat de gènere sigui una política d’Estat i per a assegurar l’accés de les dones en condicions d’igualtat als llocs de presa de decisions en tots els poders i àmbits de l’Estat, inclòs el poder judicial, i en els governs nacionals, subnacionals i locals, per mitjà d’iniciatives i mesures legislatives i de caràcter electoral que garanteixin la representació paritària de les dones en tots els àmbits i nivells del poder polític”.
En els acords de la cita, les Ministres també van aprofitar l’oportunitat per felicitar a Gladys Acosta Vargas, sociòloga i advocada peruana, per la seva designació com a Presidenta de la CEDAW entre gener de 2021 i desembre de 2024.
En la reunió de tres dies van intervenir les vicepresidentes de Colòmbia, Costa Rica, l’Equador i l’Uruguai, el Canceller de Xile i la Canceller Panamà, Ministres de la Dona i altres autoritats dels mecanismes per a l’avançament de les dones, a més de funcionaris internacionals i representants d’organitzacions de dones i feministes, d’organitzacions i moviments de dones afrodescendents i indígenes i de la societat civil.
En total, van participar representants de 34 Estats membres de la CEPAL, 10 membres associats, 16 agències, fons i programes, 5 organismes intergovernamentals i al voltant de 260 organitzacions de la societat civil.