Ana Valdés, escriptora i membre de Dones de Negre.
Foto: Women in Black
Vaig ser convidada fa molts anys per la cantant espanyola Cristina del Valle i la seva Plataforma de Dones Artistes contra la Violència de Gènere a visitar Palestina. Vam visitar grups de dones que treballaven sense parar per les preses polítiques palestines, algunes menors d’edat.
Advocades i sindicalistes israelianes i palestines treballaven perquè fossin alliberades, gairebé cap havia estat jutjada, i estaven acusades de llençar pedres als tancs o de resistir-se als arrestos arbitraris. Algunes d’elles eren actives en el moviment de pau israelià Bat Shalom i altres, al moviment de Dones de Negre.
Vam visitar també cases per a dones que han sofert violència domèstica. Moltes de les dones palestines han passat a ser responsables de les seves famílies, pares ancians i molts fills quan la policia o l’exèrcit israelià es va emportar als seus marits presoners. En aquestes situacions de permanent amenaça s’empitjora la violència contra dones, nens i nenes.
L’atac de Hamas a Israel el 7 d’octubre ha causat danys irreparables al feble moviment de pau israeliana. Molts diuen que l’atac del 7 d’octubre ha fet oblidar l’ocupació que va començar el 1948 i que va originar la primera Nakba, el primer exili palestí, on centenars de milers de palestins van ser expulsats de les seves terres i de les seves ciutats. Sobre les seves cases i olivars es va fundar Israel.
Adam Keller el portaveu del moviment de pau Gush Shalom està molt preocupat per com s’està escorant cap a la dreta la societat israeliana que està en contra de Binyamin Netanyahu, però defensa la guerra i demonitza als palestins.
Els moviments de dones que vam conèixer en la nostra visita com Bat Shalom i Dones de Negre, que es va fundar allí el 1988, estan envellint i no aconsegueixen atreure a les generacions més joves.
L’aïllament internacional d’Israel i les seves condemnes pel tribunal de la Haia són utilitzats en el discurs de la dreta per a accentuar el rol de víctima d’Israel que acusa d’antisemitisme a tots els seus detractors, fins i tot els milers de jueus a tot el món que han pres distància de l’Estat israelià al qual veuen com un projecte fallit del sionisme. I el reconeixement de l’Estat palestí per part d’Espanya, Noruega i Irlanda ha agreujat encara més les tensions. Netanhaju ja ha dit que, si el preu d’erradicar a Hamas és estar sols contra la resta del món, Israel està disposat a pagar-lo.