Una de cada set membres dels consells d’administració de les empreses europees és una dona, segons la Comissió Europea (CE). Si es manté aquest ritme, es tardaria més de 40 anys perquè s’arribés a un equilibri significatiu entre homes i dones, és a dir, perquè hi hagués un 40% d’ambdós sexes. Per aquest motiu, la Unió Europea ha engegat una consulta per conèixer si s’haurien d’aplicar més polítiques que afavoreixin la igualtat en l’àmbit laboral, com per exemple l’establiment de quotes. L’enquesta va començar el 5 de maig i finalitza el 28 de maig.
De fet, la representació de les dones als consells d’administració de les empreses que cotitzen en borsa el 2010 era del 12% i, actualment, el percentatge només ha incrementat dos punts. A més, només el 3% dels consells d’administració estan presidits per una dona, una xifra molt semblant a la de fa dos anys.
Aquestes xifres contraresten amb les opinions dels europeus i europees. En un sondeig realitzat per l’Eurobaròmetre, nou de cada 10 enquestats/des asseguren que les dones han de tenir la mateixa representació en els llocs directius de les empreses en situació d’igualtat en la qualificació. A més, tres de cada quatre demanen que hi hagi una legislació sobre la paritat de gènere. En aquest sentit, Bèlgica, França, Espanya, Itàlia i els Països Baixos ja han fixat les seves pròpies quotes femenines en els consells d’administració, mentre Àustria, Dinamarca, Eslovènia, Finlàndia i Grècia tenen les seves normes.
Ja ha passat un any després que la vicepresidenta de la CE i comissària europea de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Viviane Reding, impulsés el compromís Women on the Board Pledge for Europe (Compromís a favor d’un major número de dones als consells d’administració a Europa), en el qual les empreses es comprometien a augmentar la representació femenina als seus consells d’administració fins al 30% el 2015 i fins al 40% el 2020. Amb tot, fins al moment només 24 companyies de tot Europa ho han complit.
Reding visita Espanya
D’altra banda, Reding es va reunir el passat 19 d’abril amb Ana Mato, ministra de Salut, Serveis Socials i Igualtat per abordar temes d’igualtat de gènere. De fet, es va acordar que l’Estat espanyol sigui la seu d’una reunió monogràfica per intercanviar bones pràctiques per lluitar contra la violència de gènere.