Organitzacions feministes i de dones alerten sobre el perill de retrocés en els drets de les dones i la violació d’acords i compromisos internacionals en la redacció del document final de la 58ª sessió de la Comissió de les Nacions Unides sobre l’Estatus Jurídic i Social de la Dona (CSW, per les sigles en anglès) a Nacions Unides.
La CSW es desenvolupa del 10 al 21 de març a la seu de l’ONU de Nova York per avaluar desafiaments i assoliments en l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni per a les dones i les nenes. La reunió culminarà amb un document que s’està debatent entre les delegacions dels països, entre els quals les organitzacions de dones qüestionen postures conservadores i contràries als seus drets.
Un comunicat signat per la Fundació per a Estudi i Recerca de la Dona – FEIM i altres 52 entitats de la societat civil i xarxes d’organitzacions de tot el món, assenyala que “els Estats membres estan perdent l’oportunitat de transformar les condicions que generen la desigualtat, discriminació i marginalització de milers de milions de dones al món”. Les ONG denuncien que “els drets humans de les dones estan sent qüestionats en la Comissió per alguns governs amb postures conservadores que impedeixen la negociació del document i pretenen retrocedir respecte als drets sexuals i els drets reproductius, el reconeixement de diverses formes de violència contra les dones, entre altres temes”. A més, qualifiquen com a “vergonyoses” les postures de delegats que van arribar a proposar substituir la referència a “dones” per la de “esposes”; la resistència a la inclusió de diverses formes de família i el rebuig a la visibilització de poblacions específiques, que han deixat de costat els desafiaments i temes pendents de l’agenda amb un veritable enfocament transformador.
“A Nacions Unides s’han aprovat documents consensuats per tots els països que ara s’estan ignorant. Fins i tot es va proposar eliminar la reafirmació de la Convenció sobre els Drets de Nenes, Nens i Adolescents, ratificada per la gran majoria dels països del món, excepte tres o quatre”, va dir Mabel Bianco, presidenta de FEIM i copresidenta del Comitè d’Organitzacions de la Societat Civil d’Amèrica Llatina i el Carib davant la CSW.
Al seu torn, organitzacions integrants d’aquest Comitè van enviar, el passat 15 de març, una carta a Ministres i Ministres dels Estats que participen en la sessió, en la qual van expressar la seva preocupació per que en les “Conclusions Acordades” alguns països s’oposen a incorporar els drets humans de les dones i proposen eliminar l’esment dels drets sexuals i reproductius.
Les organitzacions d’Amèrica Llatina i el Carib van emfatitzar “el vincle inseparable que existeix entre la garantia dels drets humans i el desenvolupament” i van assenyalar que la postura d’aquests països “soscava els consensos regionals”.
Més informació:
Fundación para Estudio e Investigación de la Mujer – FEIM