Primera acció d’incidència feminista a nivell europeu de Feminist Europe

Primera acció d’incidència feminista a nivell europeu de Feminist Europe

La jornada “Construïm el futur d’Europa amb mirada feminista” ha comptat amb la presència de representants institucionals i expertes.

El dia 3 de desembre, el projecte Fem EU, o Feminist Europe, va fer el primer pas cap el seu objectiu. La campanya, amb vista a les properes eleccions europees de 2019, lluita perquè la futura agenda política europea incorpori com a prioritat garantir l’igualtat de gènere i els drets humans de les dones. La jornada, que va tenir lloc a l’espai Francesca Bonnemaison (Barcelona), va tenir més de 100 participants.

Durant l’acte, Ernest Urtasun, diputat al Parlament Europeu i membre de la Comissió de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere, va declarar que “cal desbloquejar les iniciatives legislatives i els pressupostos per garantir l’abordatge efectiu de les discriminacions vers les dones i donar compliment al Conveni d’Istanbul”.

En la mateixa línia, Maren Siemers, de la Representació a Barcelona de la Comissió Europea, va afirmar que “la igualtat de gènere va molt més enllà de les dones”.

Feminist_Europe_1

A la taula “Com Fem EU des dels mitjans de comunicació”, moderada per la periodista, Susana Pérez Soler, hi van intervenir les periodistas Carme Colomina que va remarcar que “quan votem al Parlament Europeu hem de pensar a qui volem apoderar”; Isabel Muntané que va posar sobre la taula que “aquelles notícies de caire feminista s’invisibilitzen i es silencien a les redaccions” i Alicia Oliver que va afirmar que “des dels mitjans de comunicación podem denunciar el que està passant respecte la vulneració dels drets de les dones”.

A la taula “Com Fem EU des de la política”, moderada pel periodista Carles Prats, hi van participar les diputades al Parlament de Catalunya: Susana Beltrán, Esther Niubó, Rut Ribas i Susanna Segovia i la regidora de l’Ajuntament de Barcelona, Francina Vila, aportant un ampli ventall de mirades de les diverses forces polítiques respecte el què es considera les polítiques públiques de gènere i la governança feminista.

A la taula “Com Fem EU des de l’incidència social”, moderada per la periodista Ruth Gumbau, i van participar les representants de la societat civil i activites feministes, Sílvia Aldavert, coordinadora de l’Associació de Drtes Sexuals i Reproductius; Gemma Altell vicepresidenta de la Xarxa de Dones Directives de l’Acció Social; Montse Pineda coordinadora d’incidència política de Creación Positiva i Neus Pociello directora de la Fundació Aroa i coordinadora de la campanya Fem_EU. Des de la taula es va reclamar la necessitat de seguiment per tal que les mesures que s’aproven es compleixin, la necessitat de treballar cap a una coproducció de polítiques publiques real i l’urgència d’actuar davant l’avenç dels fonamentalismes que s’adrecen a atacar els drets de les dones.

La jornada finalitzà amb la intervenció de Mireia Borrell, directora general d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya que va ressaltar que “la Unió Europea no ha de pertànyer als estats sinó a la ciutadania”; de Elena Lledós, gerent de l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona i Joaquim Millan, director d’Eurolocal i coordinador de la campanya Fem_EU.

Feminist_Europe_3

El final de campanya serà una segona jornada que tindrà lloc el proper 29 de març a Barcelona. En aquesta ocasió, hi assistiran expertes i experts referents dels àmbits polític, social, econòmic i dels mitjans de comunicació de l’àmbit local, nacional i europeu. La campanya també arribarà a diferents països europeus i als municipis d’arreu de Catalunya on s’organitzaran trobades amb la ciutadania, les entitats i col·lectius.

Fins aleshores, es pot seguir la campanya de Fem EU a través de les xarxes socials amb els hashtags #FemEU2019 i #FeministEurope.

Més información:
Campanya #FemEU_2019 Fem Europa amb mirada Feminista