Projectes

2022-23 II Estudi de Mitjans i eradicació de les violències masclistes

Juntament amb Diario Feminista continuem analitzant la relació entre els mitjans de comunicació i les violències masclistes. Aquest estudi té com a finalitat identificar punts febles, àrees d’èxit i millores necessàries per abordar aquesta qüestió crucial.

Informe resultats

2019 - Mitjans i erradicació de les violències masclistes

logo enquestaLa Xarxa Europea de Dones Periodistes i del  DF Diario Feminista, hem realitzat  un estudi per conèixer com els mitjans de Catalunya estan incorporant les mesures definides per a la lluita contra la violència masclista des del Pacte estatal contra la violència de gènere i en línia amb la Plataforma d’Acció de Beijing, per tal d’identificar punts febles, forts i millores a incorporar. Es pot consultar en l’informe de resultats les recomanacions desenvolupades.

Informe resultats fruït de l’enquesta, entrevistes i grup de discussió. Les recomanacions estretes són clau per millorar aquest àmbit.

Visibilitzant les dones en la seva diversitat

Visibilitzant les donesL’any 2015 la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura) va presentar un estudi sobre “Indicadors de Gènere per a Mitjans de comunicació”, on s’assenyalava, entre altres, que les dones ocupen menys del 30% dels càrrecs directius en els mitjans de comunicació al món, o que el 76% de les persones que es veuen, llegeixen o escolten en els mitjans són homes.

En l’imaginari col·lectiu perviu la idea que els mitjans de comunicació reflecteixen la societat, quan en realitat moltes vegades la distorsionen, atès que les dones tenen avui en dia una importància i una presència en el món molt més important que la que es percep mitjançant els media. Cal recordar, tal com feia el document de la UNESCO, que els mitjans de comunicació tradicionals i les noves tecnologies són part de la societat i són transmissors de cultura i motors de cultures globalitzadores. Per tant, mentre existeixi la desigualtat en les estructures socials i mentals de les persones, els mitjans tindran l’oportunitat de propagar-los i perpetuar-los o bé de millorar aquesta situació.

La Xarxa Europea de Dones Periodistes és una entitat que treballa a favor de l’exercici d’una comunicació amb visió de gènere. Les seves associades són dones professionals del periodisme i totes les activitats que realitza són especialment curoses per traslladar aquesta visió als mitjans de comunicació i a la societat en general. Per això, des de la Xarxa iniciem aquest projecte on volem donar visibilitat i reconèixer el treball que realitzen les entitats de dones, fer-les visible i, sempre que sigui possible, posar-les en relació amb els mitjans de comunicació generalistes. Es tracta de poder mostrar el que fan i el que són les entitats de dones, en la seva diversitat, i poder traslladar aquest treball ingent que, sovint, ha passat desapercebut o menyspreat per a la societat en general.

Mitjançant aquest projecte oferirem, de forma gratuïta, serveis d’assessorament en matèria de comunicació a aquelles entitats de dones que vulguin visibilitzar alguna de les seves activitats. Un altre aspecte important serà la realització d’un taller de formació en comunicació per a les entitats de dones. Les activitats previstes giren a l’entorn de les següents línies d’actuació:

  1. Fer visible el servei d’assessorament comunicatiu per a les entitats de dones.
  2. Atendre adequadament les necessitats comunicatives de cada entitat.
  3. Conscienciar tant entitats com mitjans que cal que cooperin conjuntament per oferir a la societat una informació respectuosa i precisa dels temes socials.
  4. Potenciar la responsabilitat social dels mitjans i de les entitats en tant que transmissores de missatges, abordant els temes de manera respectuosa amb la igualtat de gènere i l’exercici dels drets humans, alhora que es visibilitza el seu treball.

Voleu accedir a aquest servei gratuït? Envieu-nos un correu electrònic a l’adreça lared@mujeresperiodistas.net, explicant les vostres necessitats.

Visibilitzant les entitats que treballen la interculturalitat

En la mateixa línia, ampliem el servei i oferim també tallers de comunicació i assessorament puntual a aquelles entitats que venen de l’espai intercultural.

Servei d'Assessorament Periodístic (SAP) per a entitats

La Xarxa Europea de Dones Periodistes està desenvolupant un Servei d’Assessorament Periodístic orientat a entitats catalanes de cooperació i solidaritat que no disposen de recursos per destinar a la comunicació.

El SAP compta amb el suport logístic del Col·legi de Periodistes de Catalunya, així com amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Les aliances i acords aconseguits amb aquests actors permeten que el SAP pugui actuar a nivell de les ONG de pau, desenvolupament i drets humans de Catalunya; no obstant, l’ambició de les impulsores d’aquest projecte és ampliar la cobertura a més sectors.

>> Visiteu el web del SAP

2007: Construïm Europa

Entrevistes a les diputades de la VI legislatura del Parlament Europeu (2004-2009).

>> Consulteu les entrevistes