Jornades mediterràniaL’any 1993 un grup de periodistes de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) vàrem crear la Xarxa Europea de Dones Periodistes, una nova associació d’àmbit estatal i que començaria a treballar conjuntament amb les periodistes italianes i gregues sota el paraigua de la llavors Comunitat Econòmica Europea (CEE), avui Unió Europea (UE).

Des de llavors, hem participat en diversos projectes i trobades, entre els quals assenyalem els següents:

L’any 1995 i aprofitant la cimera europea sobre la Mediterrània, vàrem organitzar les jornades “Les dones, la Mediterrània i el Futur” amb la participació de dones periodistes de les dues ribes.

Vàrem liderar un projecte Daphne, l’any 1997, i vàrem editar “La guía de buenas prácticas para periodistas sobre prostitución y tráfico de mujeres con fines de explotación sexual en los medios de comunicación”.

Vàrem treballar des del 1997 amb l’Associació AFEM (Associació de Dones de l’Europa Meridional) amb seu a París, i que aplega a diferents associacions de dones d’Espanya, França, Portugal, Itàlia i Grècia. Amb elles vàrem estar treballant en diversos estudis i publicacions sobre la situació de les dones a Europa i la presa de decisions.Buenas prácticas para periodistas sobre prostitución en los medios de comunicación

L’any 1999, vàrem col•laborar amb l’Associació Girafa i Telenorba (Ràdio i Televisió de Bari-Italia) en la realització d’una falca per a ràdio i TV contra la violència de gènere que, a Catalunya, es va emetre gràcies a la col•laboració de RNE-Ràdio4.

Vàrem participar en l’estudi sobre la situació de les dones periodistes a Europa, organitzat per la Women’s Union of Greece, l’any 1999. famílies monoparentals

Just abans de la gran ampliació de la U.E. cap a l’est, vàrem organitzar a Barcelona, l’any 2000, la trobada europea de periodistes “Les dones també construïm Europa” en la que van participar dones periodistes de França, Irlanda, Regne Unit, Alemanya, Àustria, Suècia, Finlàndia, Itàlia, Portugal, Estònia, Txèquia, Eslovènia i Polònia.

L’any 2001, vàrem col•laborar amb l’Associació Girafa i Telenorba (Ràdio i Televisió de Bari-Italia) en un estudi sobre prostitució i tràfic de dones.

Vàrem participar en la publicació de l’estudi sobre la situació de les famílies monoparentals a Europa (2002) a Espanya, Grècia, Portugal, Gran Bretanya, Països Baixos i Suècia, editat per la Women’s Union of Greece.

Des de l’any 2003 vam estar treballant en la creació d’una xarxa de dones periodistes a nivell internacional, xarxa que, finalment, es va constituir a Morèlia (Mèxic) l’any 2005, amb el nom de Red Internacional de Periodistas con Visión de Género.

Vam formar part d’una iniciativa pionera el Pool de Dones en els Mitjans (New York, 2005) i durant els 15 dies que va durar la sessió de la CSW de l’ONU, Beijing+10, més d’un centenar de dones periodistes d’arreu vam treballar plegades i vam compartir els nostres treballs i recursos.

Aquest mateix any vàrem participar en l’estudi que la ADPC va coordinar a l’estat espanyol, sobre el Projecte Monitoreig Global dels Mitjans que realitza, a nivell mundial, l’ong WACC. També vam participar en l’edició de 2010. Aquest estudi, que es realitza cada 5 anys, en un dia concret, analitza la informació que donen els mitjans de comunicació amb perspectiva de gènere. http://whomakesthenews.org

Les dones construim EuropaL’any 2007 vam realitzar un estudi sobre “Com veiem Romania i Bulgària en la premsa escrita catalana”, projecte que comptà amb el suport de la Regidoria de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona i de la Secretaria d’Acció Ciutadana de la Generalitat de Catalunya.

També el 2007 vam entrevistar les eurodiputades espanyoles i vam crear un espai a la web “Construïm Europa” on passàvem revista a la seva feina en l’hemicicle europeu i a les directives que, sobre gènere, legisla la Unió Europea. Aquest projecte va comptar amb el suport de l’Oficina del Parlament Europeu a Espanya.

Vam organitzar la II Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere a Oviedo (Astúries), trobada que va comptar amb la participació 200 periodistes de l’Estat espanyol, Europa i Llatinoamèrica.

L’any 2008 vam elaborar una Guia d’associacions i grups de periodistes i/o comunicadores a nivell mundial per tal de poder conèixer i donar visibilitat a les diverses associacions de dones periodistes, així com per a intercanviar coneixements, experiències i bones pràctiques entre nosaltres, com per a denunciar qualsevol situació de vulneració de drets de les dones siguin o no periodistes.

L’any 2012 vàrem realitzar una sèrie de reportatges sobre perfils de dones i genealogia femenina “Retrats de dones”, amb el suport de la Regidoria de la Dona de l’Ajuntament de Barcelona. Es van fer 25 entrevistes a dones de diferents àmbits professionals i vam recopilar més de 200 pioneres.

A més hem fet seminaris de formació sobre informació europea, com:        Seminari UE

– La democràcia paritària

– Cap a una xarxa Europea de Dones Periodistes a l’Estat espanyol

– Els circuits de la informació europea

– Les dones i el futur d’Europa

Vàrem realitzar un butlletí en paper, La red, des de 1996 fins l’any 2001.

Vàrem fer el primer programa de ràdio a Catalunya sobre dones i UE que es va dir “12 Estels”. Es va emetre l’any 1997 a RNE-Ràdio4 i amb el temps es convertiria en un programa setmanal d’1h. de durada sobre l’actualitat europea. Es va emetre fins l’any 2006.

Convocàrem un premi periodístic “La dona a la Unió Europea” des de 1997 a 2003, subvencionat pel Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Patronat Català Pro-Europa.

Realitzàrem, per a TVE-Catalunya, l’espai “El minut de l’Euro”. Es varen fer 40 capítols, d’1mn de durada sobre la nova moneda, que es van emetre des de desembre del 2000 a febrer del 2001.

La nostra associació forma part activa del Consell Català de les Dones de Catalunya (CNDC) organisme que assessora en temes de gènere al govern català, de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), del Pool de Dones en els Mitjans o de la Red Internacional con Visión de Género.

Javier Solana               Visita PE amb l'eurodiputada Laura González Álvarez           Nicole Fontaine