CimacNoticias
Caps d’Estat i de govern, organitzacions civils i persones defensores van presentar els seus compromisos per a promoure la igualtat de gènere en els pròxims cinc anys i combatre els creixents riscos que la pandèmia va deixar en els Drets Humans de les dones i van posar en marxa un “Pla d’Acceleració Global per a la Igualtat de Gènere” durant la inauguració del “Fòrum Generació Igualtat”, que es fa des del 30 de juny al 2 de juliol a París, França.
Cal recordar que el Fòrum és una trobada mundial a favor de la igualtat de gènere, convocat per ONU Dones i organitzat pels governs de Mèxic i França, en col·laboració amb la joventut i la societat civil. El Fòrum va començar el mes de març d’enguany a la Ciutat de Mèxic i culminarà a París, França. En aquest esdeveniment es busca que es desenvolupin una sèrie d’accions concretes, ambicioses i transformadores per a aconseguir un progrés cap als Drets Humans de les dones.
En comunicat, van explicar que el “Pla d’Acceleració” era impulsat per sis Coalicions per a l’Acció i a més anaven a desenvolupar un “Pacte per a les Dones, la Pau i la Seguretat i l’Acció Humanitària” amb la finalitat d’incidir en diferents problemàtiques que afecten les dones i nenes a tot el món com la violència de gènere, drets sexuals i reproductius, accés a la salut, autonomia econòmica, entre altres, per això cadascun de les i els presents es va comprometre en certes estratègies.
Per exemple, el Primer Ministre del Canadà, Justin Pierre James Trudeau, va declarar el compromís del seu país d’intervenir en un sistema de cures que beneficiï a les dones i nenes; la presidenta de Geòrgia, Salomé Zurabishvili va dir que va liderar un canvi legislatiu sobre la definició legal de violació, i la vicepresidenta dels Estats Units va assumir la responsabilitat de treballar contra la violència de gènere i a favor de la seguretat econòmica de les dones i els drets sexuals i reproductius.
També van acordar que posaran en marxa l’“Aliança Global sobre cures” i l’“Aliança per al Finançament de Moviments Feministes Sostenibles”, per la qual cosa van considerar que aquest Fòrum és un “nou capítol per a la igualtat de gènere. Aquells que tenen una visió del món d’impaciència radical estan convergint per crear grans canvis. Junts revitalitzarem la inacabada agenda de Beijing”, va declarar la directora executiva d’ONU Dones, Phumzile Mlambo Ngcuka.
A més d’això, van detallar, invertiran 40 milions de dòlars en noves estratègies per impulsar de manera col·lectiva la igualtat de gènere. Xifra que esperen ascendeixi al llarg dels tres dies que dura el Fòrum (30 de juny al 2 de juliol). La Fundació Bill i Melinda Gates es va comprometre a destinar 2.100 milions de dòlars per promoure el lideratge de les dones, la salut reproductiva i l’apoderament econòmic i la Fundació Ford va destinar 420 milions de dòlars a fi d’eliminar les amenaces cap als DDHH de les ciutadanes per Covid-19.
Van comentar que el Banc Mundial va declarar que farà una inversió en 12 estats africans per atacar les desigualtats de gènere que existeixen en contra de les africanes. A més d’aquestes accions, van dir, accionaran reformes polítiques i programes. Davant això, el president de Kenya va declarar que realitzarà una estratègia nacional i així atacar la violència de gènere al seu país.
En els següents dies del Fòrum, van agregar, esperen que GirlsForClimate es comprometi a crear més de 100 centres climàtics locals a Ugana, Àfrica Oriental; que la Campanya de drets Digitals de Camerun col·labori en la promoció d’una política per a acabar amb la bretxa digital; i que la Unió Feminista Egípcia treballi per la igualtat de dret en el divorci i la tutela dels fills i filles per a les dones divorciades.
Van explicar que altres Estats membres que anunciaran els seus compromisos són Armènia, Burkina Faso, Xile, Costa Rica, Dinamarca, Alemanya, Islàndia, Finlàndia, Macedònia del Nord, Malawi, Maldives, el Regne dels Països Baixos, Mèxic, Romania, Espanya, Suècia, Tunísia, el Regne Units i l’Uruguai.
El Fòrum, van dir, inclou més de 110 esdeveniments dissenyats per a incentivar l’acció en matèria de gènere, inclòs un escenari dirigit per joves, que duran a terme xerrades sota els temes com la igualtat de gènere, la justícia econòmica, la violència de gènere, la salut i els drets sexuals i reproductius de les dones, l’impacte de l’emergència climàtica en les ciutadanes i les nenes, la necessitat d’inclusió digital i tecnològica, el suport als moviments i el lideratge feminista.
En aquest primer esdeveniment també van participar el president de França, Emmanuel Macron, el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, el secretari general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres de Oliveria, la directora executiva de l’ONU Dones, Phumzile Mlambo Ngcuka, la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, el president de Kenya, Uhuru Muigai Kenyatta, entre altres persones.