Tamettut és una associació que vol donar a conèixer la causa i la cultura amaziga des de la perspectiva de gènere, i amb la participació de les dones amazigues.
L’entitat treballa des del 2001, tot i que es va fundar de manera oficial l’any 2004. Des de llavors s’ha anat ampliant els serveis, les participacions i les col·laboracions, no només amazigues sinó al conjunt de les dones i les persones immigrades a Catalunya. Així han col·laborat amb el Centre UNESCO, la Direcció General d’Immigració, alguns ajuntaments de Catalunya i institucions catalanes per organitzar espais de diàlegs, jornades de convivència, tallers a les escoles, etc. i també servei de mediació, de traducció i de consultoria i assessorament jurídic; així com xerrades i conferències d’interès a diferents espais del país i a nivell internacional.
Objectius
“L’associació es va crear amb moltes finalitats, entre elles, les més importants són donar a conèixer la causa amaziga, i sensibilitzar sobre el pluralisme cultural amazic des de la perspectiva de gènere, i la participació de les dones amazigues” ens explica Salwa El Gharbi, presidenta de Tamettut.
Entre els seus objectius hi ha la voluntat de donar a conèixer les cultures mediterrànies, i propiciar la cohesió i la bona imatge de la nova ciutadania de Catalunya, ja que el 80% de les persones originàries del Marroc, tant a Catalunya com a Espanya, són amazigues. Per tant, l’associació juga el rol d’agent de sensibilització i mostra la seva cultura mediterrània, així com la seva especificitat i diversitat, especialment a través del gènere.
Jornada “La lluita dels amazics a través de les seves dones: el cas de la dona amaziga de la Kabilia i del Rif”
Tamettut treballa uns eixos principals que tenen relació, tant amb la societat d’origen com amb la societat d’acollida. Així es posa l’accent en els aspectes històrics i antropològics; en la dona com a factor de tradició i modernitat; en la llengua i la cultura; en la política, la participació i l’associacionisme; en la literatura oral i escrita o en la diàspora amaziga i la presència de la seva cultura a Europa.
Com a associació han impulsat les Jornades Internacionals de Tamettut, en la seva I edició: “La lluita dels amazics a través de les seves dones: el cas de la dona amaziga de la Kabilia i del Rif”. La II edició sobre “Immigració: gènere i identitat”. I la III sobre “Drets Humans: immigració i gènere, el cas de les dones amazigues”.
Com manifesta Salwa El Gharbi “actualment estem en un procés de reflexió, de reestructuració i recuperació que ens permetrà incorporar nous perfils de dones, comptar amb l’element generacional, tornar a tenir una presència social i associativa més visible i més activa, però amb una nova característica adaptada als temps que vivim i especialment en relació a l’àmbit digital.”
Estand de Tamettut
Activitats
Per tal de dur a terme els objectius de l’associació, Tamettut desenvolupa diferents tipus d’activitats:
Formació (cursos, tallers, conferències, xerrades) i assessorament, a professionals de diversos camps que treballen en contextos culturalment plurals, tant pel que fa referència a l’àmbit de la immigració en general, la immigració amaziga, les dones amazigues. I donen a conèixer la llengua i la cultura amaziga, i sensibilitzen sobre la Diàspora amaziga mitjançant programes educatius, activitats culturals i mitjans de comunicació.
Servei de mediació i traducció amb la comunitat amaziga. Així van participar al I Simposi de la cultura amaziga, amb la voluntat d’incidir en la política, la participació i el codesenvolupament amb la Kabilia i el Rif.
Segons Salwa El Gharbi, “portem més de 10 anys de feina que ens han portat el reconeixement d’institucions i de l’administració pública a nivell local, autonòmic i estatal. I volem continuar en aquesta línia.”
Sinergies amb altres entitats
Tamettut ha anat establint relacions de col·laboració amb altres entitats interessades en promoure el pluralisme cultural amazic, en la defensa dels drets de les dones i de les persones migrades.
L’entitat ha participat activament en totes les taules de participació impulsades per les diferents institucions de la Generalitat (Pla de Ciutadania i Immigració, Pacte Nacional per a la Immigració, Llei d’acollida, etc.)
Des de l’associació es participa activament en els següents consells i entitats: Consell Nacional de Dones de Catalunya. Consell Nacional de Seguretat de Catalunya. Consell Social de la Llengua Catalana. Congrés Mundial Amazic. Plataforma de suport per el Desenvolupament de les organitzacions de diàspora africana. Xarxa Catalana de Dones Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere. Fòrum Global de les Migracions i Desenvolupament o l’Euro-Mediterranean Women’s Foundation.
Futur
“Volem treballar des d’una perspectiva global perquè en la cultura amaziga totes les dones són “Tamettut”, que vol dir dones amb capacitats màgiques, amb un gran potencial humà, mediadores i lluitadores innates… i per tot això, volem que TAMETTUT es converteixi en una referència de lluita de les dones independentment del seu origen cultural, social i de creences…”