Un any més, continuem visibilitzant i donant veu a dones d’orígens culturals diversos que ens aporten el seu coneixement i la seva expertesa. Amb elles ens hem acostat a temes molt diferents i hem pogut conèixer la realitat de les seves associacions i el treball que realitzen.
Hem tractat temes molt diversos com diverses han estat les entitats contactades, tot i que tinguin un element comú en la seva diversitat cultural. Hem visibilitzat iniciatives sobre cultura i educació. Hem donat veu a dones que ens han parlat de construcció de pau i altres ens han apropat als problemes que viuen les persones refugiades, en concret, les famílies afganeses que han arribat a Catalunya i a Espanya. També ens han parlat de les violències masclistes, dels abusos als infants o de les resistències i estratègies del poble gitano.
Hem recollit els seus relats i els seus coneixements, però també les seves crítiques sobre qüestions poc treballades o situacions que enfronten en el seu dia a dia. Sempre des de la crítica constructiva i intentant destacar en els titulars aspectes positius, per tal de mostrar les bones pràctiques que construeixen.
Hem volgut també crear vincles amb aquestes entitats per convertir-nos en referents en temes de comunicació malgrat que, en aquests moments i a causa de la Covid-19 i de la crisi actual, moltes entitats estan preocupades per la seva continuïtat. Tot i així, ens hem ofert a fer assessorament individualitzat en temes comunicatius per a quan tinguin aquesta necessitat i també hem ajudat a difondre les activitats que han realitzat.
Les entrevistes han tingut força repercussió, doncs, es pengen en el portal de gènere La Independent, portal que té un elevat nombre de visites quinzenals (20.000) en les seves edicions en català i castellà, per a l’Estat espanyol i Amèrica Llatina. I pel Diario Feminista, diari online d’àmbit Estat espanyol. També ha estat important la difusió via xarxes socials (facebook, twitter i instagram) de la Xarxa, La Independent i Diario Feminista.
Aquest projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, de la Diputació de Barcelona, i per primer cop, de la Secretaria d’Igualtat de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.
Entrevistes 2022:
Ponts per la Pau – Nadia Ghulam: “Cada dia de la meva vida he demanat pau”
Associació de Dones Amazigues Tamettut – Asmae Zarioui Zanna: “Actualment, ens trobem amb una generació que reivindica la seva identitat amaziga”
Asociación de Abogadas Bolivianas – Carmen Ávila: “Les dones són més lluitadores”
Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) – Esther Fernández: “Moltes dones ens diuen: en una entrevista laboral intento ‘apaiar-me’, com a estratègia de supervivència!”
Associació Carme Diaby – Carme Diaby: “Les violències cap a les dones estan molt normalitzades”
Unió del Poble Romaní – María Rubia: “Hem aconseguit sobreviure enfortint les aliances internes”
Lucha Castro: “Vam posar a l’agenda internacional el fenomen del feminicidi”
Associació People Help – Farina Mujaddidi: “El talibanisme és una ideologia completament misògina”
Associació Cultural Educativa i Social-Operativa de Dones Pakistaneses (ACESOP) – Huma Jamshed Bashir: “Existeix una mentalitat molt patriarcal”
Colectiva Madrecitas – Mel de Lima: “La retirada de la custòdia és violència institucional”
A més del Portal de Gènere La Independent i de Diario Feminista, totes les entrevistes estan publicades a la nostra pàgina web, espais: Actualitat i Fem Xarxa.