75 anys de les Nacions Unides

75 anys de les Nacions Unides

El 24 d’octubre de 1945, representants de 50 països es van reunir a la ciutat de San Francisco (EUA) per signar la Carta de l’ONU que recull els drets i les obligacions dels Estats membres i estableix els òrgans i procediments de les Nacions Unides per al manteniment de la pau i la seguretat internacional.

Enguany es celebra el 75è aniversari de la creació de les Nacions Unides, celebració que es farà sota les mesures de seguretat sanitària a causa de la Covid-19. Així, la majoria de caps d’Estat i de Govern participaran en la celebració de manera virtual. I es farà durant l’Assemblea General que es realitza, cada any el mes de setembre. En concret es celebrarà el 22 de setembre, una setmana després de l’obertura oficial del període de sessions.

Com a prioritats en l’agenda de l’ONU figuren els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que pretenen reduir la pobresa i mantenir la pau al món d’aquí al 2030. A més, està previst que l’1 d’octubre es discuteixi sobre la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones quan es compleixen els 25 anys de la Plataforma d’Acció de Beijing, document que recull els drets humans de les dones i les nenes i que va ser signat per unanimitat a Beijing, l’any 1995. També està previst que el proper 18 de setembre es celebri per primer cop el Dia Internacional de la Igualtat Salarial.