Dones Periodistes

Dones Periodistes

Aquest espai vol donar a conèixer les diverses organitzacions de dones periodistes que treballen en diferents països. Poder conèixer altres maneres i realitats de com s’organitzen les dones periodistes, tot i que els objectius, arreu, són pràcticament els mateixos, entre altres: augmentar i millorar la presència de les dones en els mitjans i democratitzar-los.

Fins ara hem identificat les següents organitzacions i agències de notícies amb perspectiva de gènere, de les quals reproduïm els objectius i les activitats més rellevants.

Europa
La nostra Xarxa es va crear els anys 90,amb l’ajut de la Comissió Europea i conjuntament amb les xarxes italiana, grega i alemanya. Malauradament, cap d’elles, en l’actualitat, està en actiu. L’any 2014, també va desaparèixer l’Association des Femmes Journalistes (AFJ), una entitat que va funcionar durant 32 anys. Cal destacar, però, l’Associació de Dones Periodistes de Finlàndia, sorgida poc després de la II Guerra Mundial, i que encara continua en actiu.

Amèrica
A Llatinoamèrica vam trobar moltes entitats de dones comunicadores, vinculades a organitzacions de dones i no necessàriament formades en periodisme. També n’hi ha molts mitjans, ràdios comunitàries, fonamentalment, realitzats per dones i, en general, molt activisme des del moviment de dones i feminista (Radio Internacional Feminista FIRE, per exemple, amb més de 22 anys d’antiguitat).

Als Estats Units d’Amèrica existeixen una gran quantitat d’organitzacions, algunes molt interessants i en concret, una d’elles, amb una antiguitat de més d’un segle. Curiós també les maneres de treballar on s’utilitza molt la figura del mentoring i la captació de fons privats.

Europa

Amèrica