Concentració a Barcelona per l’assassinat de l’activista hondurenya Berta Càceres

Concentració a Barcelona per l’assassinat de l’activista hondurenya Berta Càceres

Diferents organitzacions feministes (Dones x Dones i Ca la Dona) han mostrat avui la seva repulsa per l’assassinat de l’activista hondurenya, Berta Cáceres, membre de l’ètnia lenca i defensora dels recursos naturals del seu poble.  L’any 2015 va ser guardonada amb el Premi Mediambiental Goldman. Mare de quatre filles, acaben de demanar una comissió internacional per investigar l’assassinat de la seva mare, ja que com han manifestat no confien en la justícia hondurenya.


COMUNICAT: Profunda indignació internacional davant l’assassinat de la líder indígena Berta Càceres a Hondures
4 març 2016

Concentració a Barcelona per l'assassinat de Berta Càceres

Concentració a Pl. Sant Jaume

Berta Càceres, representant durant més de vint anys del Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (Copinh), ha estat assassinada la matinada d’aquest dijous 3 de febrer mentre dormia a casa a La Esperanza, Intibucá, a uns 188 km de Tegucigalpa, per homes armats “desconeguts”.

Berta Càceres, ha estat una de les lluitadores socials més importants d’Amèrica Llatina en defensa de la justícia social i del medi ambient, contra els megaprojectes miners, hidroelèctrics, i defensora dels drets del moviment camperol i indígena hondureny. Berta, al costat d’altres dones, va lluitar per la salut, per la terra i en contra del patriarcat i la violència. Es va oposar al cop d’Estat del 28 de juny de 2009 i va ser ferma en el rebuig a la instal·lació de bases militars nord-americanes al territori Lenca.

A l’abril de 2015 Berta Càceres va rebre el premi mediambiental Goldman, un dels més prestigiosos del món en temes ambientals, atorgat per la seva col·laboració en la defensa del territori Lenca amenaçat per les conseqüències nefastes i la violència en la construcció del Projecte Hidroelèctric Agua Zarca, de la transnacional xinesa Sinohydro i l’empresa hondurenya Desenvolupament Energètic Societat Anònima (DESA). El poble Lenca portava anys denunciant la vulneració del dret a l’aigua com a font de vida i de cultura enfront a les intimidacions de les empreses, paramilitars i govern.

Berta Càceres era mare de quatre filles i tenia mesures cautelars de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) motiu pel qual havia de gaudir de protecció especial per part del govern hondureny.

Càceres va denunciar en repetides ocasions haver rebut amenaces de mort en el context de violència generalitzat: 111 activistes ambientalistes assassinats a Hondures entre el 2002 i el 2014 segons l’informe “Quants més?” elaborat el 2014 per l’ONG anglesa Global Witness. Això fa d’Hondures el país amb l’índex més alt de violència dels 17 països analitzats i demostra l’arquitectura de la violència i impunitat de la megamineria, el negoci hidroelèctric, entre d’altres, a favor de capital privat i dels govern còmplices. Segons l’ONG hondurenya ACI-PARTICIPA (Associació per a la participació ciutadana a Hondures), més del 90% dels assassinats i abusos dels drets humans dels defensors a Hondures segueixen sense resoldre.

Berta Càceres recollint el premi Goldman

Berta Càceres recollint el premi mediambiental Goldman, 2015

Exigim al govern d’Hondures:

  • Que posi fi a la impunitat i que s’investigui l’assassinat de Berta Càceres i de totes les companyes i companys que han lluitat per la justícia social i el medi ambient.
  • Que se suspenguin tots els projectes denunciats pels defensors i defensores de drets humans; entre ells els projectes hidroelèctrics Agua Zarca al riu Blanc i Blue Energy al riu Cangel.
  • Que es retirin les empreses i institucions constructores o finançadores de projectes on es denuncien violacions dels drets humans i on no hi ha hagut consulta prèvia, segons l’Article 169 OIT.
  • Que acabi la persecució i criminalització de les persones que defensen els drets humans i que es compleixin les mesures cautelars de protecció.

Expressem el nostre més profund condol als familiars de Berta Càceres, a totes les seves companyes de lluita i al poble Lenca per tan horribles fets.

A més, cridem a la mobilització ciutadana i la denúncia immediata davant les ambaixades i consolats d’Hondures al món, per demostrar el nostre rebuig davant aquest crim i la nostra exigència de justícia.

© Glòria Roig (Concentració a Barcelona)