Celebrant el 25è aniversari de la Quarta Conferència Mundial de la Dona

Celebrant el 25è aniversari de la Quarta Conferència Mundial de la Dona

El passat 1 d’octubre, el Secretari General de les Nacions Unides, António Guterres, va denunciar que “una de cada tres dones encara experimenta alguna forma de violència en la seva vida i que cada any, 12 milions de nenes es casen abans dels 18 anys.”

Aquestes declaracions les va fer amb motiu de l’esdeveniment d’alt nivell per commemorar el 25è aniversari de la Plataforma d’Acció la Declaració de Beijing aprovada en la Quarta Conferència Mundial de la Dona, l’any 1995.

Guterres va manifestar que en alguns llocs, els nivells de feminicidi podrien comparar-se a una zona de guerra, i que durant “l’any 2017, van ser assassinades diàriament per un membre de la seva pròpia família una mitjana de 137 dones en el món”.

El Secretari General va recordar que “els sistemes i estructures del nostre món, basats en mil·lennis de dominació masculina, frenen a les dones en tots els àmbits, amb greus conseqüències per a tots”, i va destacar que la COVID-19 ens mostra la urgent necessitat d’impulsar els acords de Beijing per a aconseguir les promeses incomplides.

25 aniversari de Beijing

D’altra banda la directora executiva d’ONU Dones, Phumzile Mlambo-Ngcuka, va recordar que quan es va fundar l’ONU, ara fa 75 anys, no hi havien dones governant en cap país. L’any 1995, n’hi havia 12 caps d’Estat i de Govern i ara només es comptabilitzen 22 dones en un total de 193 països. “En conjunt, s’ha progressat, però encara no prou i l’avanç és massa lent”.

La pandèmia, una oportunitat

Tot i reconèixer la situació catastròfica que representa la COVID-19 per a les dones, António Guterres va manifestar que s’hauria d’aprofitar l’oportunitat per a col·locar-les “en primera línia i en el centre de la resposta i la recuperació”.

Així mateix, la directora executiva del Fons de Població de les Nacions Unides, la doctora Natalia Kanem, va dir que han d’augmentar les accions i les inversions. “Els instem que recolzin les paraules amb fets mitjançant el finançament de programes i serveis que transformin la vida de les dones. Invertir en les dones i les nenes no és només una qüestió de drets; també és una qüestió d’intel·ligència econòmica, amb beneficis per a la societat superiors al seu cost”, va declarar al llarg de la seva intervenció.

Més informació https://www.unwomen.org/es/news/stories/2020/10/press-release-leaders-reignite-the-vision-of-the-beijing-platform-for-action