Mobilitzacions de les mares tunisianes contra les fronteres europees

Mobilitzacions de les mares tunisianes contra les fronteres europees

Corina Tulbure, periodista i investigadora en migracions i racisme.
Fotos: Terre pour tous

Diferents organitzacions tunisianes formades per mares han iniciat una mobilització àmplia des del 2011 per trobar els joves tunisians desapareguts de camí cap a Europa i denunciar les polítiques migratòries europees. Terre pour tous és una de les organitzacions mobilitzades en la recerca dels joves desapareguts (fonamentalment homes) i reuneix desenes de famílies que han perdut els fills.

El seu coordinador, Imed Soltani, ha perdut familiars a la travessia del Mediterrani. A més de documentar les desaparicions a la Mediterrània i buscar responsabilitats, des de Tunísia es treballa amb els expedients dels que han arribat a Europa i han desaparegut en territori europeu sense que els seus familiars en tinguin notícies.

Des del 2011, les mares que busquen els seus fills, immerses en un duel col·lectiu, han protagonitzat diferents manifestacions, tant davant les organitzacions tunisianes com davant les ambaixades europees a Tunísia. Tot i aquestes mobilitzacions, no hi ha a hores d’ara una coordinació entre els països europeus i Tunísia per a la identificació de les víctimes de les fronteres i la recerca de les persones desaparegudes. A més, quan els familiars intenten viatjar a països europeus per sotmetre’s a proves d’ADN i buscar els fills, els visats són denegats de forma sistemàtica.

 

 

S’han presentat demandes i proves davant dels tribunals de Tunísia, Itàlia i la Cort Penal Internacional exigint aclarir la veritat sobre les desaparicions dels joves tunisians. Des de Terre pour tous s’ha presentat el cas al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats a Madrid el 2012. I el 2014, Terre pour tous es va unir a la «Marxa per la dignitat», una marxa a peu des d’Estrasburg a Brussel·les, amb altres organitzacions en defensa del dret a la mobilitat. L’any 2019, l’organització va presentar els expedients dels joves desapareguts davant del Parlament Europeu.

Des del 2021, amb l’enduriment de les polítiques migratòries a Tunísia, les repetides batudes contra els migrants subsaharians arribats al país i les deportacions al desert, les mares treballen a peu de carrer per ajudar les persones arribades a Tunísia. No només hi ha un silenci de les autoritats davant les desaparicions, sinó que fins i tot corren perill per ajudar els altres migrants. Les polítiques migratòries actuals i l’externalització de les fronteres provoquen no només el patiment de les persones migrades, sinó que també divideix les comunitats a Tunísia.