Premi Nacional de Pau 2014 per a la Ruta Pacífica de Mujeres de Colombia

Premi Nacional de Pau 2014 per a la Ruta Pacífica de Mujeres de Colombia

Comunicat de la Ruta Pacífica de Mujeres de Colòmbia amb motiu d’haver estat guardonada amb l’últim Premi Nacional de Pau.

marxa_ruta_pacifica_mujeresVolem expressar la nostra felicitat i agraïment pel Premi Nacional de Pau versió 2014, agraïm a les organitzacions que són part, a les organitzacions aliades i les organitzacions internacionals que ens han recolzat.

Aquest és el reconeixement a 18 anys de treball incansable per la sortida negociada del conflicte armat. És significant, perquè aquest Premi se’ns atorga enmig d’avanços sense precedents al país, en el procés de diàleg i de pau desenvolupat a l’Havana; perquè es reconeix el subjecte col•lectiu de les dones, el seu protagonisme en la causa de la pau i perquè fa un any lliurem al país una Comissió de la Veritat de les dones víctimes del conflicte armat.

Aquest és el millor homenatge a les dones víctimes i supervivents que han parlat a través de la seva veritat, dels greus danys que ha ocasionat el conflicte armat en les seves vides, però també de les seves aportacions, ens parlen que no es van quedar sumides en la victimització, que van ser capaces de reconstruir-se, reconstruir la vida de molts altres, la família, amics, comunitats i esbossen la seva concepció de la reparació que volguessin tenir, on una de les seves majors aspiracions és que s’acabi la guerra, convençudes que mentre aquesta romangui es constitueix en una amenaça permanent i latent, com una epidèmia contra la seva vida i les dels seus éssers estimats.

Avui, com l’any 1997 la Ruta reitera “la pau no es ven ni es mercadeja com a missatge publicitari, ella es teixeix per anys, la paciència i la compassió són part essencial d’ella i només és possible aconseguir-la en un exercici quotidià i entossudit”.

La Ruta Pacífica de las Mujeres ofereix aquest premi, el seu acumulat, les seves capacitats, coneixements i organitzacions al servei de la construcció de la pau, amb una Comissió de la Veritat que conté el país en el qual les dones aspirem a viure, tenir i construir; i amb una Agenda de pau que posa l’accent en la urgent necessitat de desmilitaritzar el país i desmilitaritzar la pau.

Les dones diem és el temps de parar la guerra. El temps és ara!

Ni guerra que ens mati ni pau que ens oprimeixi!