
Al llarg del 2024 hem continuat donant veu a dones d’orígens culturals diversos que ens aporten el seu coneixement i la seva expertesa. Amb elles ens hem acostat a temes molt diferents i hem pogut conèixer la realitat de les seves entitats i el treball que realitzen.
Des que vam començar amb aquest projecte, hem tractat temes molt diversos com diverses han estat les associacions contactades, tot i que tinguin un element comú en la seva diversitat cultural. Hem visibilitzat iniciatives sobre cultura i educació. Hem donat veu a dones que ens han parlat de construcció de pau i altres ens han apropat als problemes que viuen les persones refugiades, en concret, les famílies afganeses que han arribat a Catalunya i a Espanya en aquests últims anys. Un tema recurrent, evidentment, ha estat parlar de les violències masclistes, dels abusos als infants o de les resistències i estratègies del poble gitano.
En aquesta nova edició, hem recollit els seus relats i els seus coneixements, però també les seves crítiques sobre qüestions poc treballades o situacions que enfronten en el seu dia a dia. Sempre des de la crítica constructiva i intentant destacar en els titulars aspectes positius, per tal de mostrar les bones pràctiques que construeixen.
Hem volgut també crear vincles amb aquestes entitats per convertir-nos en referents en temes de comunicació i fer un acompanyament de les seves necessitats en aquest àmbit, malgrat que, el moment actual: post Covid i recessió econòmica, no acompanyin gaire, i moltes entitats estiguin més preocupades en la seva continuïtat. Tot i així, ens hem ofert a fer assessoraments individualitzats.
Les entrevistes han tingut força repercussió, doncs, enguany hem creat una newsletter, la qual hem enviat a tot el nostre mailing en català i en castellà gràcies a la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género, una organització que funciona en més de 30 països. També ha estat important la difusió via xarxes socials (facebook, twitter i instagram) de les diferents entitats.
Entrevistes 2024
Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya (CASC) –Déguène Eufemia Seck: “La millor lluita contra el racisme és el coneixement”.
Taula per Mèxic – Eunice Elenes Martínez: “Des de la Taula gestionem el programa municipal Barcelona Protegeix Periodistes de Mèxic”.
Associació de Dones Marroquines de Catalunya – Faouzia Chati Badou: “La diversitat no és un problema, sinó una oportunitat”.
Meet and Map – Claudia Dakhil Carcovich: “Els relats migratoris són fets d’amor, no només de supervivència”.
Fúria Mexicana – Deirdre Abril i Nardi Silvia: “A Mèxic, cada dia són assassinades onze dones”.
Col·lectiu Maloka – Maritza Buitrago: “Les estructures normatives a vegades són una cotilla per a les associacions”.
Dones pel Futur – Sandra Rodríguez: “Quan tens un somni i un propòsit et planteges el futur contra vent i marea”.
Associació Sembrar – Úrsula Santa Cruz: “En migració, un professional ha de canviar la seva perspectiva i no esperar una recepta”.
Fahafahana – Adriana Torroella: “Aquí tenim racisme visible cap a la població musulmana, gitana i negra”.
Associació Sociocultural Familia Gaia – Marianna Doña: “Treballem en la difusió de les tradicions originàries pre patriarcals”.
Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Conselleria d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya.