L’oposició democràtica de Bielorússia guardonada amb el Premi Sàkharov

L’oposició democràtica de Bielorússia guardonada amb el Premi Sàkharov

L’edició 2020 del Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència ha estat concedit a l’oposició democràtica de Bielorússia, tal i com ho ha anunciat el president del Parlament Europeu (PE), David Sassoli.

La decisió ha estat adoptada per la Conferència de Presidents, que està formada pel president del PE i els líders dels grups polítics. Sassoli ha assenyalat que “Felicito els representants de l’oposició bielorussa per la seva valentia, resistència i determinació. Han romàs ferms davant un adversari molt més fort. Però tenen al seu favor alguna cosa que la força bruta no pot derrotar: la veritat. El meu missatge per a vosaltres, volguts premiats, és que us mantingueu forts i no cesseu en la lluita. Estem amb vosaltres”.

El president del PE també ha parlat d’Arnold Joaquín Morazán Erazo, assassinat recentment i un dels finalistes d’aquest any. Morazán era membre del grup mediambiental Guapinol “col·lectiu que s’oposa a una mina d’òxid de ferro a Hondures. És imperatiu iniciar immediatament una recerca creïble i independent sobre aquest cas i que els responsables siguin portats davant la justícia”, va manifestar.

Premi Sàkharov
Des de l’any 1988, el Parlament Europeu concedeix anualment el Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència. Aquest guardó  homenatja persones i organitzacions que defensen els drets humans i les llibertats fonamentals. Porta el nom del físic soviètic i dissident Andrei Sàkharov. La seva dotació és de 50.000 euros. La cerimònia de lliurament del guardó tindrà lloc el 16 de desembre.