Punta Arenas, capital de la Regió de Magallanes i de l’Antàrtida xilena, ha estat la seu del XXV Congrés de l’Associació Mundial de Dones Periodistes i Escriptores (AMMPE), del 23 al 28 de setembre de 2024, i ha reunit a 147 periodistes d’arreu, sota el lema de “El nostre nord està al sud”.
La conferència inaugural titulada “Ni per a prendre impuls” va anar a càrrec de la periodista i escriptora espanyola, Rosa Montero, que va abordar el periodisme i la literatura en l’actualitat, i des d’un enfocament de gènere.
Elia Simeone, presidenta d’AMMPE World, va emfatitzar la importància de resistir i adaptar-se als nous escenaris tecnològics i de mercat, i va subratllar la necessitat d’un periodisme rigorós i independent, particularment per a les dones periodistes, que enfronten riscos addicionals com el ciberassetjament.
Sota el lema “El nostre nord està en el sud”, el congrés pretén canviar paradigmes i ressaltar la importància del sud global i també de la descentralització. Al llarg del congrés es van plantejar cinc panells de discussió:
• Literatura, Periodisme, Llenguatge i Gènere
• Periodisme Científic, Canvi Climàtic, Bioètica Cultural, Pandèmies i Salut
• Formació de Periodistes i Adaptació Curricular
• Democràcia, Llibertat d’Expressió i Exercici del Periodisme: Notícies Falses i Ètica Professional
• Noves Audiències, Periodisme Digital i Intel·ligència Artificial
També es va comptar amb la participació dels capítols d’AMMPE d’Espanya, Guatemala, Itàlia, Mèxic o Xile que han participat amb diverses temàtiques referents als seus països.
Informe de la UNESCO
L’assessor d’incidència estratègica de l’Oficina Regional de la UNESCO per a Amèrica Llatina i el Carib, Sergio Pinto, va presentar l’informe sobre “Violència en línia contra les Dones Periodistes”. L’informe assenyala que Amèrica Llatina i el Carib s’han convertit en una de les regions més perilloses per als periodistes, amb 75 assassinats entre 2021 i 2023. El més alarmant és que el 90% d’aquests crims continuen impunes.
Pel que fa a les dones periodistes, el 73% ha estat víctima de violència en línia, i el 25% ha rebut amenaces d’agressió física o sexual. Aquesta situació ha portat a moltes periodistes a optar per l’autocensura per a protegir-se de represàlies, la qual cosa afecta greument la llibertat de premsa i afebleix els pilars democràtics.
Així mateix, Pinto va explicar que la UNESCO ha pres accions concretes per visibilitzar i combatre aquestes violències. Entre les recomanacions destaca la necessitat de legislar per protegir les periodistes i abordar els prejudicis sexistes profundament arrelats en les nostres societats. I va indicar que Xile està liderant un projecte de llei en aquesta matèria, un avanç significatiu en la protecció de les periodistes.
Homenatge a Gabriela Mistral
Al llarg del congrés la figura de Gabriela Mistral va estar molt present. Cal recordar que la poetessa, pedagoga i diplomàtica xilena va rebre el Premi Nobel de Literatura l’any 1945, convertint-se en la primera dona iberoamericana, i la segona persona llatinoamericana en rebre un Premi Nobel.
Amb aquest motiu, l’AMMPE juntament amb la Universitat Alberto Hurtado van crear el concurs «Gabriela Mistral» de crònica literària per a estudiants de periodisme o literatura de Xile i Argentina. En el decurs del congrés es van donar a conèixer els i les estudiants premiades amb aquest guardó, que premia treballs relacionats a temes com ara educació, situació de la dona, minories sexuals, entre altres assumptes associats a l’obra de Mistral.
A més, Kenza El Ghali, ambaixadora del Marroc a Xile, va anunciar la creació de la Càtedra Gabriela Mistral a la Universitat Mohamed Primer (UMP) a la ciutat marroquina d’Uchda. L’ambaixadora, gran coneixedora de l’obra de Mistral ja que l’ha traduït, va acabar el seu anunci recitant en àrab un dels seus poemes.
Nova presidenta d’AMMPE
El congrés ha permès un espai de reflexió, intercanvi d’idees i enfortiment de xarxes entre dones periodistes i escriptores de tot el món, reafirmant la importància del sud com un nou nord en la cerca de solucions globals.
L’últim dia es va procedir a l’elecció de la nova presidenta d’AMMPE World, càrrec que va recaure en la comunicadora, diplomàtica i advocada, Doris Nouel Martínez, de la República Dominicana. I entre les seves tasques tindrà la responsabilitat d’organitzar el proper congrés d’AMMPE, el 2026 al seu país.
AMMPE es va fundar l’any 1969 a Ciutat de Mèxic, i té com a missió promoure la col·laboració i el desenvolupament professional de les dones en condicions d’igualtat i seguretat. Fins ara, s’han realitzat els següents congressos:
XXV – Punta Arenas, Xile (2024)
XXIV – Roma, Itàlia (2022)
XXIII – Londres, GB (2018)
XXII – Santiago, Xile (2016)
XXI – Querétaro, Mèxic (2014)
XX – Taichung, Taiwan (2012)
XIX – Buenos Aires, Argentina (2010)
XVIII – Santiago, Xile (2008)
XVII – Taipei, Taiwan (2006)
XVI – Salamanca, Espanya (2004)
XV – Acapulco, Mèxic (2002)
XIV – Atenes, Grècia (1998)
XIII – Taipei, Taiwan (1996)
XII – Santiago, Xile (1995)
XI – Lagos i Abuja, Nigèria (1993)
X – Guadalajara, Mèxic (1991)
IX – Laval, Canadà (1988)
VIII – Mèxic (1985)
VII – Cleveland, USA (1983)
VI – Canes, França (1981)
V – Puerto Rico (1979)
IV – Corea del Sud (1977)
III – Tel Aviv i Jerusalem, Israel (1973)
II – Washington i Nueva York, USA (1971)
I – Mèxic (1969)