Naistoimittajatry (Women Journalists in Finland)

Naistoimittajatry (Women Journalists in Finland)

FinlàndiaAquesta associació es va crear l’any 1946 i pot ser una de les associacions de dones periodistes més antigues a nivell mundial.  L’associació va néixer amb l’objectiu d’unificar i donar suport a les dones que vivien professionalment dels mitjans de comunicació.

En l’actualitat formen part de la Naistoimittajatry (Associació de Dones Periodistes) periodistes de premsa, ràdio, tv, agències de notícies… i actuen com una xarxa. L’associació s’esforça en millorar les competències professionals de les seves associades, així com de la posició de les dones periodistes en les redaccions i oficines editorials.

Objectius

  • Promoure la cooperació entre les dones periodistes
  • Augmentar la presència de les dones en els llocs de presa de decisions en els mitjans de comunicació
  • Visibilitzar temes d’importància per a les dones en els mitjans de comunicació

Activitats

  • Organització de seminaris públics per tal d’inspirar el debat social, en particular en qüestions relatives a la dona i la igualtat. L’associació convida els alts funcionaris i la classe política a prendre part en les discussions de fons sobre temes d’actualitat.
  • Un cop a l’any, les dones periodistes elegeixen el “Portador/a de la torxa de l’any”. Aquest guardó premia la persona que, a través de la seva activitat independent, ha portat a la consciència pública i ha creat debat sobre un tema social actual o sobre un problema que no ha rebut, d’una altra manera, l’atenció del públic.
  • Realització d’estudis a nivell europeu sobre qüestions de gènere, cursos sobre tecnologia, tallers d’escriptura creativa, sobre economia…
  • L’apartat cultural i d’esbarjo també és important amb reunions socials, visites al teatre i altres esdeveniments culturals, viatges d’estudi i excursions per conèixer col·legues, tant a Finlàndia com a l’estranger.

Women Journalists in Finland

Recollint el guardó

Recollint el guardó

A Finlàndia (5 milions de persones), el nombre de diaris publicats per habitant es troba entre els més alts del món. El país compta amb quatre canals de televisió nacionals i sis cadenes de ràdio nacionals i és un dels països que té més usuaris d’Internet a nivell mundial. Per nodrir tots aquests mitjans de comunicació, n’hi ha 10.000 membres de la Unió de Periodistes de Finlàndia, el 50% d’ells són dones.

Naistoimittajatry està en contacte amb altres associacions de periodistes, la més important d’elles és la Unió de Periodistes de Finlàndia. L’Associació de Dones Periodistes és una de les 54 organitzacions membres del Consell Nacional de Dones de Finlàndia, que reuneix a prop de mig milió de dones -10% de la població- en representació de tots els oficis i els interessos del país.

Naistoimittajatry no és un sindicat, tot i que cal estar sindicada per a formar part de l’associació. Les activitats estan a càrrec de la Junta formada entre 6 i 8 membres ordinaris, 1 o 2 membres suplents, i una presidenta, totes escollides per un període de dos anys. La quota  anual de sòcia és de 30 euros, que inclou un butlletí mensual amb una llista d’esdeveniments i activitats.

 

 

>> Web de l’ Associació feminista Unioni (NaisasialiitoUnioni)

Associació feminista Unioni (NaisasialiitoUnioni)

L’associacionisme compta amb una llarga tradició al país. L’any 1892 es va crear l’associaciófeministaUnioni (NaisasialiitoUnioni). Originalment es va centraren la lluita pels drets de les dones al vot (aprovat el 1906), l’equitat de sou, la millora en l’educació i la prohibició de la prostitució.