Nova campanya en xarxes socials de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere

Nova campanya en xarxes socials de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG en castellà) ha elaborat una nova campanya en xarxes socials per commemorar els diferents dies de la premsa i alhora implicar a totes les integrants de la RIPVG.

Aquesta campanya  va començar el passat 10 de maig amb motiu del Dia de la Premsa a Bolívia, data en la que es recorda l’assassinat del periodista Cirilo Barragan ocorreguda el 10 de maig de 1865. Setanta-tres anys després, en 1938, es va promulgar un decret que reivindicava els drets dels treballadors i treballadores de premsa en aquest país. El tret de sortida en aquesta campanya, i pel que fa a Bolívia, va ser la preocupació per les condicions de treball  i la seguretat dels i les periodistes en front de la COVID-19.

El 25 de maig va ser el Dia del Periodista a Hondures, aquesta data commemora  el Primer Congrés Nacional de Periodistes celebrat l’any 1930. En aquesta ocasió la RIPVG va recordar els alts nivells de violència i impunitat en agressions i crims comesos contra periodistes en aquest país centreamericà, on s’han assassinat a més de 80 comunicadors i comunicadores des de l’any 2001. I posaven com exemple de casos recents el de Johana Alvarado, periodista del Canal 45, on encara els autos materials i intel·lectuals del seu assassinat no han estat castigats.

Ara, és el torn de Costa Rica que el pròxim dissabte, 30 de maig, celebrarà el seu Dia de la Premsa, data que recorda l’atemptat amb bomba,  l’any 1984, mentre es realitzava una conferència de premsa amb l’excomandant sandinista, Edén Pastora, en la comunitat fronterera nicaragüenca de La Penca. En l’atemptat van morir diversos periodistes i la resolució del crim, 36 anys després, segueix pendent.

Amb motiu d’aquesta campanya en xarxes socials, la periodista mexicana Miriam González membre de la RIPVG ha dissenyat una sèrie de 19 postals que recorden les diverses commemoracions en els diferents països llatinoamericans.

DPBolivia

Dia Premsa Costa Rica

Dia de la premsa o del periodista

Aquesta festivitat, que canvia de nom i data en funció del país, vol reconèixer el treball i les dificultats en l’exercici de la professió periodística. L’origen l’hem de buscar en l’assassinat del periodista txec, Julius Fucik, executat pels nazis el 8 de setembre de 1943. Per aquest motiu, el 8 de setembre es va constituir com el Dia Internacional del Periodista en diferents països europeus. No és el cas del continent americà on les celebracions varien segons la història de cada un dels països.

A més, cal recordar també que la professió  periodística manté una altra data significativa la del 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, aprovada  l’any 1993 per l’Assemblea General de les Nacions Unides, a iniciativa de la UNESCO (Organització de les NNUU per a l’Educació, la Ciència i la Cultura). La data del 3 de maig vol recordar l’aprovació, l’any 1991, de la Declaració de Windhoek (Namíbia) amb la idea que “fomentar la llibertat de premsa en el món en reconèixer que una premsa lliure, pluralista i independent és un component essencial de tota societat democràtica” .

Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere – RIPVG

La RIPVG és un espai en el qual conflueixen avui dia, periodistes de 36 països, en forma individual o col·lectiva, amb el propòsit de promoure un periodisme amb perspectiva de gènere, evidenciar en els mitjans de comunicació la situació de les dones i promoure el canvi de la seva condició actual en la societat.

Es va fundar l’any 2005 a Morelia, Michoacán (Mèxic) amb la participació de periodistes procedents de 14 països: Argentina, Alemanya, Espanya, Itàlia, Perú, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, República Dominicana, Guatemala, Cuba, Estats Units i Mèxic.

La RIPVG la integren dones i homes professionals del periodisme i/o vinculades a la comunicació social, amb consciència de gènere i amb possibilitats d’accedir als mitjans de comunicació.

Trobada-Barcelona

VI Trobada Internacional a Barcelona, 2016

Neix també amb la voluntat de coordinar els esforços i els assoliments de les xarxes nacionals i regionals ja existents. Per això, des del seu inici a Morelia, la Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT) -editora de La Independent- forma part d’aquesta xarxa.

Fins ara s’han fet set trobades internacionals, dos de les quals s’han celebrat a l’estat Espanyol:  la II Trobada Internacional, realitzada l’any 2007, a Oviedo (Astúries) per la Xarxa Europea de Dones Periodistes, i la VI Trobada Internacional, l’any 2016, a Barcelona (Catalunya) organitzada per la XIDPIC.CAT

Cal destacar també que la coordinadora de la Xarxa Europea, Alícia Oliver, és una de les coordinadores de la RIPVG juntament amb Rosa Mª Rodríguez Quintanilla, de Mèxic, i Miriam Bobadilla, de l’Argentina.