Oaxaca. Mèxic: Exigència de no impunitat pel feminicidi de Maria Sol Cruz Jarquín

Oaxaca. Mèxic: Exigència de no impunitat pel feminicidi de Maria Sol Cruz Jarquín

El Consorcio d’ Oaxaca i l’Observatorio Ciudadano Nacional del Feminicidio (OCNF) exigeixen al Govern de José Murat investigar el cas de l’assassinat de Maria del Sol Cruz Jarquín.

SemMéxico/La Independent

Demanen la destitució i recerca contra Francisco Montero López, extitular de la SIA per delictes electorals, i com un dels responsables de l’ assassinat, així com a la Fiscalia General del Estado, que exigeixi responsabilitats de manera immediata, dels responsables per acció i omissió.

El 2 de juny del 2018, ha estat assassinada Maria del Sol Cruz Jarquín a la Ciutat de Juchitán de Zaragoza, novena ciutat més perillosa a Mèxic. Després de l’assassinat, es va fer públic que Maria del Sol havia estat obligada a cobrir les activitats proselitistes del germà de Francisco Montero López, titular de la Secretaria de Asuntos Indígenas (SAI), on ella exercia com a cap de premsa.

Francisco Montero López, d’acord a una carta pública va renunciar suposadament al càrrec, però fins a la data no s’ha formalitzat la renúncia davant les instàncies corresponents, d’altra banda Soledad Jarquín Edgar, mare de Maria del Sol, va denunciar que Francisco Montero López està pressionant al funcionariat perquè no acudeixin a declarar en el procés d’investigació penal. En aquest sentit, el governador d’Oaxaca ha de cursar la destitució formal del càrrec, com el senyal que donarà un tracte seriós al feminicidi, assenyalen l’ Organización Consorcio i l’ Observatorio Ciudadano Nacional del Feminicidio (OCNF) en un pronunciament.

“Lamentem que la mare de Maria del Sol, hagi d’iniciar el mateix camí que la resta de les mares de víctimes del feminicidi, atès que ni el PRI com a partit responsable, ni el governador de l’estat han pres cartes en l’assumpte. Sense cap a dubte és d’alta preocupació el tractament que donarà Alejandro Murat a aquest assassinat, ja que si no ho assumeix amb la serietat deguda, corre el risc de quedar impune, després de solapar pràctiques de corrupció, desviament de recursos i impunitat “.

Davant aquesta situació el Consorcio Oaxaca i l’ Observatorio Ciudadano Nacional del Feminicidio, manifesten: Que es mantinguin observadors de l’actuació del Governador d’Oaxaca, del Fiscal General de l’Estat, així com de l’òrgan electoral en relació al feminicidi de Maria del Sol Cruz Jarquín. També Exigeixen que, de manera immediata el cas es judicialitzi en els àmbits Penal, Civil, Administratiu i Electoral per tal de sancionar els autors materials i intel·lectuals. I que es garanteixi la seguretat de, Soledad Jarquín Edgar i la seva família en la seva exigència per la justícia i la no Impunitat en el cas de la seva filla Maria del Sol Cruz Jarquín.