Periodistes feministes: “Ja no volem esperar més”

Periodistes feministes: “Ja no volem esperar més”

S’inicia la segona jornada de la RIPVG en el seu 15è aniversari

Per Drina Ergueta

Han passat 25 anys dels compromisos internacionals de la Plataforma d’Acció de Beijing i el Capítol J, referit a les dones i els mitjans de comunicació, és, sens dubte, el que menys avanços ha tingut en aquest temps i aquesta és, a més, una denúncia que es repeteix constantment des de les posicions feministes del periodisme.

“Ja no volem esperar més”, va dir Alicia Oliver, periodista espanyola i una de les tres coordinadores de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG) durant la inauguració de la segona jornada del Fòrum virtual: “Igualtat de gènere i comunicació a 25 anys de la Plataforma d’Acció de Pequín”, organitzat per celebrar el quinzè aniversari d’aquesta xarxa.

La periodista argentina Miriam Bobadilla, també coordinadora, va recordar que la RIPVG va ser fundada el 2005 a Morelia, Mèxic, amb periodistes i organitzacions de periodistes feministes de 14 països que avui dia continuen en l’esforç per la democratització dels mitjans, on les dones tinguin una participació igualitària.

Va denunciar també que l’aplicació del Capítol J, sobre Dones i Difusió de la Plataforma de Beijing als països és “inacceptablement lent” i és també “el més ignorat i el que menys avanços presenta” en els 25 anys des que van ser subscrits.

De fet, havia de celebrar-se el 25 aniversari de Beijing, on la RIPVG havia de fer aquesta denúncia; no obstant això, a causa de la pandèmia tot es va posposar per a l’any vinent.

En aquesta jornada, es va donar a conèixer el diagnòstic sobre aquest punt i per a això van participar diverses representants des de diversos punts de Llatinoamèrica i Europa. L’assistència al fòrum internacional va ser molt important, amb 76 periodistes membres des de diversos punts del planeta, a més del seguiment obert que es va fer des de les xarxes socials.

En les intervencions, es va recordar que són molt greus les dades estadístiques referides a la violència i desigualtats que pateixen les dones periodistes durant l’exercici de la seva tasca, sent molt rellevant i actual l’assetjament que sofreixen per les xarxes socials, a més de les polítiques dels mitjans de comunicació de no posar fre a aquests ni a establir una igualtat pel que fa a càrrecs (hi ha dones només en el 20% dels llocs de decisió), així com en el contingut de les notícies (ha augmentat de l’11% en 2013 al 12% en 2016 la bretxa de participació en les notícies de les dones en relació als homes).

Les participants en aquesta jornada van ser: Alejandra Benaglia, Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, l’Argentina; Cynthia Mara Miranda, Xarxa Brasilera de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere i Raça; Cristina Pulido, Catalunya – Diari Feminista i Xarxa Europea de Dones Periodistes; Mildreth Ladino, Xarxa Colombiana de Periodistes amb Visió de Gènere; Fabiola Gutiérrez, Dones en el Mitjà i Xarxa de Periodistes i Comunicadores Feministes, Xile; i Rocío Islas Horta, Xarxa Nacional de Periodistes, Mèxic (les seves intervencions estan reflectides en altres articles, així com els informes estan enllaçats en la pàgina web).

En aquesta segona jornada, tal com va passar en la primera, des de diferents punts del planeta es van rebre les salutacions de diferents dones reconegudes internacionalment, referents del feminisme i del periodisme, les quals van ser presentades per la periodista mexicana i coordinadora de la RIPVG, Rosa María Rodríguez Quintanilla.